Yetişkinlerde bile kötü etkiler yaratan kıskançlık, çocuklarda da zararlıdır.Kıskançlık duygusu aşırı derecede olan çocuklara, rekabet duygusu öğretmeli ve bu yapılarken ona büyük insanmış gibi davranmaya çalışmalıdır.Çocuğa büyük bir insan muamelesi yapmalıdır.
Kardeşi yeni doğan kıskanç mizaçlı bir çocuk, tekrar bebeklik dönemlerine dönmeyi ister.Kardeşi gibi biberonla yemeğe ve altını kirletmeye başlar.Hatta bazı çocuklar, kıskançlıktan dolayı, anne ve babasını sahiplenmek amacıyla gece onların aralarında uyumak isterler. Bu durum, kardeşini veya anne babasını birbirinden kıskanmasının yansımasıdır.Çocuk bu huyundan alışkanlık yapmadan vazgeçirilmelidir.
Aşırı kıskançlık, çocuğu dış dünyaya karşı olan hareketlerini de etkiler, ileride bundan en büyük zararı kendisi görür.Annenin ve babanın yapacakları bu zararı en aza indirmektir.
Kardeşini taklit ederek bebek gibi davranan bir çocuğa, artık büyük bir insan olduğu kendisinin kardeşinden daha kuvvetli ve becerikli olduğu, kardeşinin ise küçük ve onun bakımına muhtaç bulunduğu anlatılmalıdır.
Yardım severlik duygusu gelişen bir çocuk anne ve babasına da yardımcı olur.Kardeşiyle ilgilenir, onu anne babası gibi azarlar ve ona anne baba rolü oynamak ister.
Çocuklar yeni doğmuş kardeşlerini kucaklarına almakta isterler.Böyle durumlarda yere bir battaniye sermeli ve üzerine oturarak bebek onun kucağına verilmelidir.kardeşine sevgi beslemesini sağlamak için, gerektiğinde bebeğin bakımı için ondan yardım istemelidir.
Çocuklara, kendilerine bir kardeşin geleceği önceden söylenmelidir.Kardeş geldiğinde, çocuk önce kendini terk edilmiş hissedebilir.O güne kadar ailenin tek ilgi odağı kendi iken, kardeşinin yüzünden ikinci plana atıldığı duygusuna kapılabilir.Onun için, yeni bebek gelmeden, o buna alıştırılarak evdeki değişiklikler yapılmalıdır.
Büyük olanın, bebek gelmeden yuvaya başlaması, geldikten sonra başlamasından daha iyidir.Aksi taktirde çocuk, bebek geldiği için kendisinin evden kovulduğu düşüncesine kapılabilir.
Çocuğun yanında yeni bebeğe aşırı ilgi göstermemeli, mümkünse onun yanında emzirip kucağa almağa özen göstermelidir.