Şevval orucu ne zaman ve nasıl tutulur? Şevval ayı orucunun önemi!
İslam dünyası Ramazan ayını tamamladı bayrama ulaştı. Şimdide vatandaş Şevval ayı orucu tutmaya hazırlanıyor. Ramazan’ı takip eden Şevval ayında 6 gün oruç tutulur. Peki Ramazan ayının ardından gelen bir diğer Kameri aylardan olan Şevval ayında oruç tutmanın fazileti nedir? Şevval orucu nasıl tutulur



Ramazan ayı bitti ve artık şevval ayındayız. Şevval orucu olarak bilinen nafile orucu, Peygamber efendimiz tarafından düzenli olarak yapılan bir sünnet olma özelliği taşıyor. Ramazan ayında tutulan orucun ardından, Şevval ayında tutulacak olan oruç, büyük faziletleri içinde barındırma özelliği de taşıyor.

Şevval orucunun fazileti

Peygamber efendimiz Şevval orucuyla ilgili olarak, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur" buyurmuştur.

Şevval orucu nasıl tutulur?

Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir. Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır.

Hangi oruca niyet edileceğine dikkat

Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

"Ramazanı oruçlu geçirip şevval'de 6 gün oruç tutan tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılır." Hz. Peygamberin bu hadisinden hareketle, İslam dünyasında Ramazan’ı takip eden Şevval ayında 6 gün oruç tutma adeti oldukça yaygın.


Hicri takvime göre Ramazan ayını Şevval ayı takip ediyor. Şevval ayında oruç tutmak ise öteden beri İslam dünyasında sevilen bir adet olarak uygulanıyor.

Şevval orucunun dayanağı ise Hz. Peygamberin bir hadisi... Sahih hadis kitaplarında Hz. Peygamberin, "Kim ramazanı oruçlu geçirip Şevval ayında 6 gün oruç tutarsa tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılır" dediği rivayet ediliyor.

Altı günlük Şevval orucunu tutabilmek için Ramazan ayını oruçlu geçirmiş olmak önemli. Din bilginleri, Ramazan ayında tutulmayan oruçlar varsa önce oruçları tamamlamayı ardından Şevval oruçlarına başlamayı öneriyor.

Din alimlerine göre, 6 gün tutulacak Şevval oruçlarının arka arkaya olması da gerekmiyor. Şevval ayı içinde farklı günlerde bu oruçları tutmak mümkün. Dinimize göre Ramazan bayramında oruç tutulamıyor. İslam alimleri, Hz. Peygamberin hadisindeki gibi tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılmak için 6 günlük Şevval oruçlarına pazartesi gününden itibaren başlanabileceğini belirtiyor.

Ramazandan sonra, Şevval ayında oruç tutmanın önemi nedir?

Her zaman oruç tutmak sevabdır. Hadis-i şerifte, (Oruç, Cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır) buyuruldu. (Buhârî)

Şevval ayında tutulan orucun çok sevabı vardır. Üç hadis-i şerif:
(Ramazandan sonra Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) [Taberânî]

(Ramazan orucuyla Şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır.) [İbni Mâce]

(Ramazan ayı orucu on aya, Ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.) [İbni Huzeyme]

Bu 6 gün orucun bayramdan sonra hemen tutulması iyidir. Aralıklı tutmak da caizdir. Kazaya niyet ederek tutmalı. Kaza oruçlarını, pazartesi ve perşembe günleri tutmak daha iyidir.

Üç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ameller, pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben de amelimin oruçluyken arz olunmasını isterim.) [Tirmizi]

(Pazartesi ve perşembe, günahların affedildiği gün olduğu için oruç tutuyorum.) [Müslim]