Egzama, sedef, ürtiker ve ödemlere neden olan kalıcı dövmelerin, alerjilere genetik yatkınlığı olanlarda ve kronik rahatsızlığı bulunanlarda ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği, kullanılan boyalar nedeniyle ise kansere davetiye çıkardığı belirtildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Sedat Özçelik, egzama, sedef, ürtiker ve ödemlere neden olan kalıcı dövmelerin, alerjilere genetik yatkınlığı olanlarda ve kronik rahatsızlığı bulunanlarda ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.

Başta hepatitler olmak üzere virüslere bağlı oluşan hastalıkların dövme yaptırırken bulaşabileceğini ifade eden Özçelik, "Özellikle alerjilere genetik yatkınlığı olanlar dövme yaptırmamalı, çünkü alerji artar. Kronik rahatsızlığı olanlar da dövme yaptırmaya karar verdiğinde doktoruna başvurmalıdır. Gelecekte ciddi rahatsızlıklara neden olabilir" dedi.

Özçelik, dövmelerin birçok deri hastalığına da yol açtığını belirterek, "Dövmeler egzama, sedef, halk dilinde kurdeşen diye bilinen ürtiker gibi çeşitli reaksiyonlara, ödemlere ya da var olan deri hastalığının alevlenmesine neden olur. Özellikle sedef gibi hastalıkları alevlendirir, dövme yapılan bölgede de sedef çıkmasına neden olabilir. Bunlar bazen ölümcül olabilen reaksiyonlar şeklinde de karşımıza çıkabilir. Genetik egzaması, kronik alerjisi, kronik ürtiker gibi alerjisi olanlar kesinlikle dövme yaptırmamalıdır. Dövmelerde kullanılan ilaçlar çok iyi bilinmeli ve boyaların etkisiyle kişide deri kanserlerine neden olacağı unutulmamalıdır" diye konuştu.

Dövme yaptıracak kişilerin öncelikle bir doktora başvurması gerektiğini belirten Özçelik, karar verme aşamasında çok iyi düşünülmesini, kişinin hevesi geçince veya görüşleri değişince dövmeyi sildirebileceğinin unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.