Clash of Clans "DUVAR" Ne İşe Yarar?

Duvarlar yani bir nevi surlar, köyünüzü düşman saldırılarından daha az zararla atlatmanız için en önemli etkendir. Düşmanlarınız, sadece yıkılmış duvarların olduğu alanlardan köyünüzün içerisine girebilir. Duvarlarınızın arasında boşluk olması, duvarlarınızı işe yaramaz hale getirecektir.

Bazı oyuncular duvarların arasında bilerek boşluk bırakırlar ve bu boşluklara köyden saldırganları def eden tuzaklar yerleştirirler, belirli bir seviyeye kadar buda mantıklıdır.

Duvarların üzerinden geçebilen ve atlayabilen birimlerde vardır. Örneğin, ejderha, dalkavuk, balon, ve domuz binicisi gibi.

Normal askerlerin neredeyse yıkması imkansız olan ve hasar puanı 7000’lere kadar çıkan duvar seviyeleri mevcut. Bu durum, duvar yıkıcıların duvarlara 40 kat fazla hasar verebilmesiyle aşılabiliyor. Duvar yıkıcılar duvarları yok ederken kendilerini de yok ettiklerini unutmamak gerekir.



Özet
  • Duvar yerleştirme iyi bir köy için anahtar noktadır. Duvarlar savunma için temel güçlendirmedir ve savunma binalarına daha fazla saldırı yapma imkanı tanırlar. Ancak, duvarların gücü eğer çevreledikleri yapıyı tamamen sarmıyorsa o kadar da güçlü değildir. Aradaki bir boşluk, o güçlü duvarları işe yaramaz hale getirecektir çünkü düşman aralardan kolayca geçeceklerdir.
  • Buna bir istisna, köy sahibi düşman birlikleri belli bir yere gruplamak ve Sihirbaz kulesi veya havan topu gibi savunma birimlerinin alan etkisinden yararlanmak istediği durumlardır. Buna ek olarak duvar boşlukların arasını tuzaklarla da doldurabilirsiniz.
  • Duvarlar, balonlar, ejderhalar ve dalkavuklar gibi birliklerle direkt olarak geçilebilirler veya zıplama büyüsü de buna yardımcı olacaktır. (Yerden saldıran birlikler arasında domuz binicileri de duvarlar üstünden atlar.)
  • Duvar yıkıcılar yerleştirildikleri anda duvarı hedef alırlar ve normal hasarlarının 40 katını duvara vururlar, fakat bu süreçte de kendilerini yok ederler. Duvar yıkıcılar tarafından açılmış deliklerden diğer saldırı birimleri de geçecektir. Bu anlamda duvar yıkıcıları birliklerin duvarları aşması için idealdir.
  • Eğer iki katman ardı ardına yerleştirilmişse, duvar yıkıcı iki katmanı da etkileyecektir.



Savunma Stratejisi


Duvarların ana amacı saldırı birliklerini durdurmaktır (hava saldırıları hariç). Bu sayede saldırı birlikleri duvarlara saldırırken, savunma birlikleri daha fazla atış imkanı bulurlar ve savunma güçlenir. Bir katman aşıldığında, saldırı birlikleri o duvar katmanı içinde bulunan tüm yapıları yıkabilirler. Bu yüzden köyler tasarlanırken, oyuncuların köylerinin tümünü tek ve geniş bir duvarla çevrelememeye özen göstermeliler. Bunun yerine oyuncuların, iç içe veya hücreler halinde duvar yapıları kullanmaları önerilir, bu sayede birlikler tüm köyü yerle bir etmek için birçok duvarı yıkmakla uğraşmalıdırlar (tabi bu sırada savunma birlikleri de daha fazla atış imkanı bulacaklardır). Öte yandan bu stratejiyle tüm yapıları duvarlar arasına yerleştiremeyeceğinizi de unutmayın; bu tamamen normaldir ve sizin avantajınıza bile olacaktır. Savunmasız birlikleri dışarıda tutup, saldırı birlikleri onlarla uğraşırken savunma birliklerinizin atış yapmasını ve daha etkili olmasını sağlayabilirsiniz.Eğer bir savunmacı ikili duvar tasarımını kullanıyorsa, Duvar yıkıcılar iç duvarlara da saldırabilir. Bunun nedeni, duvar yıkıcının hasarının küçük bir menzille etrafına yayılmasıdır. (alan saldırısı)

Okçu ve büyücüler duvarların arkasına saldırabilirler. Savunmacılar, daha az öneme sahip yapıları tampon olarak kullanabilirler ve daha önemli binalara olacak saldırıları erteleyebilirler. Bu durumda, uzun menzilli savunma birimlerinin bu tampon ünitelerin menzili içinde olduğunu ve birlikleri o anda etkisiz hale getirebileceklerinden emin olun.Saldırı yapanların birliklerini yerleştiremeyecekleri alan, beyaz bir çizgiyle belirtilmiştir. Eğer alanda bir boşluk varsa, saldırı yapan oyuncu, birliklerini bu alana yerleştirebilir. Her yerleşim biriminin etrafında fazladan bir kareden oluşan koruma bölgesi olduğundan dolayı, binaların birbirinden çok uzak kalıp aralarda boşluklar kalmasından kaçının. Tuzaklar, dekorasyonlar, engeller ve Gizli Tesla silahları bu savunma alanını oluşturmayan istisna birimlerdendir. Eski bir taktik, duvar yıkıcıları çekmek için tek bir duvar parçasını yerleştirmekti. Ancak bu taktik artık işe yaramıyor çünkü duvar yıkıcılar artık 2 veya daha fazla birleşmiş duvara saldıracaklardır. Fakat bu teknik halen savunma alanını genişletmek için kullanılabilir, ve asker yerleştirilebilen bölgeler uzaklaştırılmış olur.

Duvar yıkıcılar yalnızca birimleri tamamen veya bir kısmını çevreleyen duvarlara saldırırlar; boş bölümleri görmezden geleceklerdir. Oyuna yeni başlayanların yaptığı yaygın bir hata, duvarlar arasındaki boşlukları kayalar, ağaçlar, dekorasyonlar, vb ünitelerle doldurmaktır. Bu işe yaramaz, çünkü saldırı birlikleri bu engellerin arasından geçebilirler. Yalnızca bir arka katmandaki duvar saldırı ünitelerini durduracaktır.

Yeni oyuncular tarafından yapılan bir diğer yaygın hata, harita sınırlarını kullanmaktır. Ancak bu yanlış bir düşüncedir çünkü haritanın dört köşesinden de her zaman saldırı alabilirsiniz. Yani köyünüzü haritanın bir köşesine dayayıp iki veya üç hat duvar çekmek sizi korumayacaktır. Oyuncular köy binasının, savunma birimlerinin, altın ve iksir depolarının etrafında duvarlara sahip olmalılar; diğer birimler ikinci planda gelmelidir. Bu yalnızca köy binanızın seviyesi düşükse ve kaynaklarınızı kısıtlıysa uygulanmalıdır.


Saldırı Stratejisi


Boşluklar veya seviyesi düşük olan duvarlara yoğunlaşın. Aynı zamanda oyuncuların duvarlar arasına birimlerini dikkatsizce yerleştirdikleri yerlere yoğunlaşın. Fakat bu boş alanların tuzaklar veya gizli teslalar içermesine dikkat edin. Duvar yıkıcıları hızlıca içeri girmek için dikkatlice kullanın. Eğer mümkünse savunma birimlerinin menzili dışındaki duvarlardan başlayın. Tuzaklardan veya dikkat dağıtan unsurlardan kaçının. Duvarın bir kısmı yıkıldıktan sonra, Duvar yıkıcılar bir sonraki en yakın duvara hareketleneceklerdir. Bu bölüm daha içte de olabilir, olmayabilir de; yani her zaman en yakın duvara koşacaklardır.

Yükseltme farklılıkları

1. seviye duvarlar tahtadan bir yapıdadır ve etraflarında halat vardır.
2. seviye duvarlar tıraşlanmamış taş şeklindedir.
3. seviye duvarlar daha tıraşlanmış ve taş şeklindedir.
4. seviye duvarlar sağlam demirden bir yapıya dönüşmüşlerdir ve daha yükseklerdir.
5. seviye duvarlar altın kaplamadır.
6. seviye duvarlar uzun pembe kristal şeklindedir.
7. seviye duvarlar daha uzun ve daha sivridir. Renkleri de mordur.
8. seviye duvarlar siyah renktedir ve üzerinde bir kurukafa bulunur.
9. seviye duvarların etrafında dikenler vardır ve köşeye ulaştıklarında üzerlerinde ateş yanar.
10. seviye duvarlar daha açık renktedir ve üzerlerinde diken bulunur. Köşeye ulaştıklarında üzerlerinde kalıcı bir ateş olur.
11. seviye duvarların üzerlerinde elektrik vardır ve içlerinden sürekli olarak geçen mavi bir enerji bulunur.


Diğer


Şimdiye kadarki en harika vuruş puanı olan yapılar 11. seviye duvarlardır. 7000 vuruş puanları vardır. Duvarlar hava birlikleri tarafından hedeflenmezler.

Önemli Tavsiye

Köy binası seviyesi ile duvar seviyeleri eşit ilerlemektedir. Örneğin 5. seviye köy binanız olduğunda duvarlarınızı 5. seviyeye getirmeden köy binanızı yükseltmeyiniz. Yükselttiğiniz taktirde birçok yeni birim açıldığı için sonradan yükseltmek daha zor olacaktır.





Aşağıdaki tablodan hangi seviye köy binasında, kaç adet duvar yapabileceğinizi görebilirsiniz.



Aşağıdaki tabloda duvar seviyelerine göre kaç tane duvar yıkıcıya ihtiyacınız olduğunu görebilirsiniz.