Dünyada tekrar kullanılması mümkün olan roket çeşitlerinde başta olmak isteyen ve bu isteği doğrultusunda her gün kendisini geliştirmeyi amaçlayan Amerikan şirketi SpaceX, "Falcon 9" ismini verdiği roketini ABD'nin Florida eyaletinden fırlattı ve kısa bir süre sonra başarıyla inişini gerçekleştirerek bir ilke imza attı...



Uydu yüklü insansız roket, Florida Cape Canaveral üssünden fırlatıldıktan sonra yeryüzüne dikey bir şekilde ilk kez iniş yapmayı başardı. Fırlatılan insansız Falcon 9 roketi, ortalama 100 km. yükseklikte OrbComm iletişim firmasına ait 11 yörüngeye yerleştirildi. Yörüngeye yerleştirildikten hemen sonra inişe geçen Falcon 9, fırlatma rampasına 9.6 km mesafedeki platforma doğru alçaldı. Falcon 9 roketi, toplamda 9 dakikalık yolculuğun ardından başarılı bir şekilde yere dikey olarak iniş yapmayı başardı.

Roketi fırlattıktan hemen sonra Amerikan şirket SpaceX'in Hawthorne şehrindeki komuta merkezinde büyük coşku ve kutlama yaşandı. Roketi fırlatmayı ve inişini takip eden şirket çalışanları birbirlerine sarılarak bir ilk olan bu büyük başarısını kutladı.



Yoğun çalışmalarla yenilenen Falcon 9 roketi, ortalama 1.5 milyon kat daha fazla itiş gücüyle uzaya çıkış sağlayabiliyor. Bu sayede roket, artık sadece atmosfere çıkıp geri dönmekle kalmayıp, uzay yolculukları için de kullanılabilecek.



2015 yılının Haziran ayında SpaceX firmasının Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo göndermek için fırlattığı Falcon 9 roketi, fırlatıldıktan 2 dakika sonra havada indilak etmişti.