Psikolojik taciz AB nin resmi belgelerince söyle aciklanmistir;
“Belirli bir süreçte sık sık tekrarlanan ya da sistemli bir biçimde sergilenen uygunsuz davranışa psikolojik taciz denilir.
Psikolojik taciz; fiziki, sözlü ya da yazılı saldırı, türlü vücut hareketleri olarak ortaya çıkacağı gibi, bir kişinin onurunu kırıcı, karakterini aşagılayıcı ya da fiziki ve psikolojik dengesini bozucu eylemler olarak da kendisini gösterebilir.” (Avrupa Komisyonu, Memur Yönetmeliği, Madde 12a)
Peki, cinsel tacizin tanımı nedir?
Yine AB’nin resmi belgesini okuyalım:
“Bir kişiye karşı gösterilen ve o kişi tarafından açıkça istenilmeyen cinselliğe bağlı davranışa cinsel taciz denilir. Cinsel tacizin amacı, böyle bir davranışı istemeyen kişiye saldırarak sindirip korkutmak, ya da düşmanca, tiksindirici bir ortam yaratmaktır.
Cinsel taciz, cinsiyete bağlı bir ayrımcılık olarak muamele görecektir.” (Avrupa Komisyonu, Memur Yönetmeliği, Madde 12 a)
AB’nin resmi belgesi, hangi tür davranışların cinsel tacize gireceğini uzun uzun anlatmış; fiziki, sözlü, yazılı ve eller kullanılarak yapılan cinsel taciz türlerinden söz etmiş ve aynı cinsiyetten olanlar arasında da cinsel taciz olayları yaşandığını vurgulamış.

Taciz sadece Turkiyedemi var ?
İngiltere’de Cinsel Tecavüz
İngiltere’nin Manchester kentinde 1963-1964 yıllarında, birlikte yaşayan Bay Ian Brady ve Bayan Myra Hindley; birisi 10, diğeri 16 yaşında iki kıza ve 12 yaşında iki erkek çocuğuna önce cinsel tecavüzde bulundular, eylemlerinin ses kaydını yaptılar ve daha sonra kurbanlarını öldürüp yakındaki bir ormana gömdüler.
Cinsel tecavüzcü katil çift 1966’da yakalandılar, yargılandılar ve ömür boyu hapise mahkum edildiler. Kadın tecavüzcü katil Myra Hindley 2002 yılında hapishanede öldü, bugün 69 yaşında olan erkek arkadaşı Ian Brady, 1985 yılından beri bir akıl hastanesinde yaşamını sürdürmektedir.
Cinsel tecavüzcü ve katil İngiliz çiftinin yakalandığı ve yargılandığı süreçte Londra’da üniversite öğrencisiydim. Korkunç tecavüzler ve cinayetler karşısında İngiliz halkı sarsılmıştı. Basın, radyo ve televizyon sürekli bu olayla ilgili bilgiler veriyor, yorumlar yapıyor, ben de bütün bu gelişmeleri günü gününe okuyor ve izliyordum. İngiliz gazetelerinin hiçbirisi, ‘Bu vahşi tecavüzler yalnızca dört gencimize değil, bütün İngiliz milletine yapılmıştır” diye bir yargıda bulunmadı! Hiçbir radyo ve televizyon yorumcusu da buna benzer bir söz söylemedi! İngiliz medyasında hiç kimse, ‘Bu yalnızca genç kız ve erkek çocukların bedenine değil, bütün kadın ve erkeklerin ruhuna yapılmıştır” diye bir genellemeye gitmedi! Bu korkunç cinsel tecavüz ve cinayetlerin işlenmesinden 40 yıl sonra, İngliz televizyonu ITV-1 olayın dramatize edilmiş bir belgeselini yayınladı, kurbanların ailelerinden izin alarak.

Fransa’da Cinsel Tecavüz
Mayıs 1990’da 21 yaşında bir kıza cinsel tecavüzde bulunduktan sonra boğarak öldüren Fransız marangoz Michel Foumiret, Temmuz 2004’de yakalandı. İşlediği dokuz ayrı cinsel tecavüz ve cinayeti de itiraf eden Fransız marangoz, polise verdiği ifadede şöyle söyledi:
“Benim senede iki kez bakire avına çıkmam gerekiyordu.”
On genç kızı tecavüz ettikten sonra öldüren Fransız katilin itirafları elbette Fransız halkını sarstı.

Almanya’da Cinsel Tecavüz
Eylü 2004’de 13 Alman erkeği, 5 yaşındaki bir oğlan çocuğuna cinsel tecavüz ve cinayetten yakalandı. 5 yaşındaki oğlan çocuğuna cinsel tecavüzü, 51 yaşındaki bar sahibi Bayan Christa örgütlemiş. Cinsel tecavüzcüler bara geliyor, Bayan Christa’ya 10 Avro ödüyor ve barın arkasına geçip 5 yaşındaki oğlan çocuğuna tecavüz ediyorlarmış. Sonunda , 5 yaşındaki çocuk bu tecavüzlere daha fazla dayanamayınca ölmüş.
Alman gazeteleri, bu korkunç ve iğrenç olayı, Almanya’nın yakın tarihinin en büyük toplu cinsel tecavüzü olarak niteledi.

Belçika’da Cinsel Tecavüz
Temmuz 2004’de, 17 ve 19 yaşlarındaki iki kıza cinsel tecavüzde bulunduktan sonra öldüren 47 yaşındaki Belçikalı Marc Dutroux, ömür boyu hapisle cezalandırıldı. Ayrca, Marc’ın evinin bodrumunda açlıktan ölmüş sekiz yaşlarındaki iki kızın cesedi bulundu, ilaçla uyutulmuş 12 ve 14 yaşlarındaki iki kız sağ olarak kurtarıldı.
Bu cinsel tecavüzler ve cinayetler yalnız Belçikalıları değil, tüm Avrupalıları derinden sarstı.

Avrupa Komisyonu’nda Cinsel Taciz Salgını
Avrupa Birliği’nin ‘hükümet’ konumundaki kurumuna, Avrupa Komisyonu denilmektedir. Avrupa Komisyonu’nun başta 27 bakan ve bakan yardımcıları olmak üzere, bakanlık kadrolarında üst düzey bürokratları ve danışmanlarıyla beraber yaklaşık 32.000 eleman çalışmaktadır.
Avrupa Komisyonu, 10 Ocak 2008 tarihinde, kurum içi şu yazılı duyuryu dağıttı:
“Avrupa Komisyonu Genel Yönetim Direktörlüğü, kişilerin onurunu koruma ve psikolojik ve cinsel tacize karşı savaşımı sürdürme çerçevesinde, mevcut özel danışmanlar kadrosunu genişletmek amacıyla 20-25 yeni eleman alımına karar vermiştir.
İlgilenenlerin yazılı başvuruda bulunması duyurulur.”

Dünyanın neresinde olursa olsun, kadına yapılan saldırının hiçbir türünü, hiçbir koşulda asla bağışlayamayıniz.