Özellikleri:
♦ Bu ot başlıca üç çeşittir. Mekke’de yetişen.
♦ Mısır’da yetişen.
♦ Afrika’da yetişen…
♦ Memleketimizde Güney Anadolu’da ve Güney Doğu Anadolu’da bulunur. İbni Baytar kavli üzere iyisi Antalya’da da yetişir. Antalya’da yetişen I7iyarbakır ve çevresinde yetişenden iyidir. İyisi in*ce ve uzun olandır.
♦ Birinci derecede sıcak ve kurudur. Bazıları ikinci derecede sıcak ve kurudur, demişlerdir.
Faydaları:
♦ Mekke ayrığı Mesane ve böbrek taşlarını kırıp çıkarır.
* Kan tükürenler için yapılan macunlara bundan katılırsa gayet uygundur. Pişirip suyunu içseler; ko*vuk taşlarını giderir.
* Mideleri bir şey kabul etmeyen kimselere 10 gün müddetle her gün 4 er gram bir miktar biberle vermelidir.
* Kaynamış suyuna kadınlar girip otururlarsa ra*him şişlerine gayet uygundur.
* Eğer bu otu çok koklasalar; gerçi baş ağrıtır ama uyku getirir, derler.
* Kökünü pişirip 1,5 gazı içseler; mafsalların ağrı*sını giderir. Balgamı sıtmaya da faydalıdır.
* Eğer serkencebin ile içseler; tabiatı tutar ama sidiği yürütür. Netice olarak; Mekke ayrığı mide ağ*rılarına, şişlerine, ciğerlere ve iç âza veremlerine fayda verir.. Hususiyle soğuktan olanları kızdırıp vücutta ne kadar yel nevi varsa giderir. Bunun su*yunu içmekten, dövüp yemesi daha iyidir.
* Maddeleri tahlil eder. Tıkanıklıkları açar.
* İstiska hastalığı ki; karında yahut vücudun bir yerinde su toplanmasıdır, fayda eder.
* Böbreklere ve akciğere iyidir.
* Eğer kökünden 4 gram miktarı aynı ağırlık miktarında biberle birkaç gün içilirse eskiden olan gönül dönmesini, mide bulanmasını giderir. Tecrü*belidir.