Çocuklar her yeni öğrenilen faaliyet gibi okumaya yeni başladıklarında da bunu oldukça yavaş gerçekleştirirler. Bu süreçte de okumayı hızlandırmak için birtakım tutumlar geliştirilmelidir.

Öncelikle bilinmesi gereken en önemli unsur, çocuğa okumayı hızlandırması yönünde bir baskı gerçekleştirilmemesi gerektiğidir. Böyle bir tutumda çocuklar doğal olarak baskıdan sıkılacaklar ve okumayı tamamen reddetme yoluna gireceklerdir. Dolayısıyla ailelerin böyle bir tutum geliştirmemeleri gerekmektedir. Okumanın zamanla gelişeceği, onların teşvikleri ve çabalarıyla çocuğun ilerleme kaydedeceği unutulmamalıdır.

Okumayı hızlandırmanın yolu da, eğer çocuklardan bahsediyorsak, elbette ki eğlenceli olmaktan geçer. Çocuklar eğlenerek öğrenmeyi oldukça benimsemektedirler. Bunun için aileler çocuklarla birlikte hecelemeye yönelik oyunlar oynayabilirler. Örneğin farklı farklı heceleri yazıp bir torbanın içine atıp sonrasında ise bu hecelerden çekip hece birleştirme oyunu oldukça faydalı olacaktır. Bunun dışında yine kelimenin son harfinden ya da son hecesinden yeni bir kelime türetme oyunu da çocuklar açısından oldukça yarar sağlayacaktır. Günümüzde yine piyasada bulunan “scrabble” tarzındaki kelime oyunları çocuklar açısından oldukça faydalı olacaktır.

Çocukların okumayı hızlandırmasında uygulanabilecek bir diğer yöntem ise, bir kronometre aracılığı ile dakika tutarak okuma yarışması düzenlemektir. Bunun sonucunda çocukların okumayı hızlandırmalarındaki ilerleme gözle görülebilir hale gelmektedir. Burada yine dikkat edilmesi gereken bir unsur, eğer yarışma çocukla aileleri arasında yapılıyorsa ailelerin mümkün olduğunca yarışmayı kazanmamaya özen göstermeleri gerekmektedir. Böylelikle çocuk daha da hırslı ve hevesli hale gelebilmektedir. Aksi takdirde çocuğun okumayı reddetme olasılığı yüksektir. Okuma yarışması çocuklar arasında yapılıyor ise düzeyleri birbirlerine yakın çocuklar arasında yarışmanın düzenlenmesi daha uygun olacaktır. Düzey farklılıkları yine çocukların okumadan vazgeçmelerini tetikleyecek bir unsur olabilmektedir.

Çocukların okumayı hızlandırmak için kullandıkları metin ya da kitap seçimi de oldukça önem taşır. Yazılan yazının kolay sözcüklerle ve anlaşılır olması oldukça önemlidir. Çünkü şu unutulmamalıdır ki çocukların hızlı okudukları kadar okuduklarını anlamaları da çok büyük önem taşır. Okuduğunu anlamayan bir çocuğun hızlı okumasının hiçbir faydası yoktur. Seçilen metinlerde kolay telaffuz edilebilecek sözcüklerin olmasına özen gösterilmelidir. Bununla birlikte sürekli aynı metinlerin okutulmaması gerekmektedir. Farklı metinler oldukça çocuk da farklı kelimeleri okuma becerisini geliştirecektir. Böylelikle belli bir zaman sonra çocukların fazlasıyla gelişme kaydettikleri gözlenecektir.