Uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde bulunan Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Sırbistan ve Yunanistan ile komşu Balkan ülkesidir. Başkenti Üsküp olan ülke halkının çoğunluğunu Arnavutların oluşturduğu, Türkler ve Boşnaklar meydana getirir. Ülkenin nüfusu 2.107.000'dur.

Nüfusun yarısından fazlasının Hristiyan olduğu ülke, aynı zamanda Avrupa'nın en çok müslüman nüfusunu da barındıran bir ülkedir. Torbeş denen Müslüman Makedonlar ülkedeki hristiyanlardan ayırt edilmek için bu tabiri kullanır. Bulgarca ile taşıdığı özellikler önünden küçük farklar gösteren Makedonca, cumhuriyet rejimi ile yönetilen ülkenin resmi dilidir. Manastır, Kumanova, Pirlepe, Kalkandelen, İştip, Koçani ve Ohri ülkenin önemli büyük şehirleridir.

Makedon halkı türkülere de konu olan Vardar ovasında toplanmıştır. Halkın büyük bir kesimi şehirlerde ikamet eder. Etrafı dağlar ile çevrilmiş olan ülkede genel olarak yazların sıcak ve kurak, kışların soğuk ve yağışlı geçtiği karasal iklim hüküm sürer ancak Yunanistan'a yakın olan bölgelerde Akdeniz iklimi görülür. Dörtte biri ormanlarla kaplı olan ülkenin en yaygın bitki örtüsü bozkırlardır. Dinar Alpleri, Varda Nehri, Presba ve Ohri gölleri Makedonya'nın önemli yer yüzü şekilleridir.

Ekonomisinin büyük oranda tarıma dayandığı ülkenin en önemli tarım ürünleri, tütün, kenevir, şeker pancarı, pirinç, ayçiçeği, tahıllar, sebze ve meyvelerdir. Ekonomide büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık da önemli yere sahiptir. Nikel, kurşun, krom, çinko, linyit ve demir ülkenin önemli yer altı zenginlikleridir. Başkent Üsküp dolaylarında sanayi yoğunlaşmıştır. En önemli sanayi kolları tekstil, demir çelik, kimya ve çimentodur. Üsküp kalesi, tarihi Türk çarşısı, hamamları, camileri, hanları ve Matka barajı Makedonya'nın görülmeye değer turistik özellikleridir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Makedonya'ya gitmek için vize almalarına gerek yoktur. Ülkeye girişlerde pasaportunuzun olması yeterlidir. Caddelerinde ve sokaklarında rahatlıkla Türkçe konuşarak dolaşabileceğiniz Makedonya, Türkler tarafından en çok turistik ziyaret düzenlenen Balkan ülkelerinden biridir. İstanbul'dan Üsküp'e yapacağınız bir buçuk saat gibi kısa süren bir uçuşun ardından Makedonya'ya varabilirsiniz.

Eğer ülkeye karayolu ile gitmek isterseniz, Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden geçiş yapabilirsiniz. Tercihiniz Yunanistan üzerinden gitmekse yeşil pasaporta sahip olan Türkler haricindekilerin transit geçiş vizesine sahip olmaları gerekir.