Dünyanın beşinci büyük kıtası olan Antarktika Güney kutbunda yer alır. Kıta, Güney kutbu etrafında her tarafı karla kaplı, daima fırtınalı ve buz kütleleriyle çevrili bir kara parçasıdır. Yunan dilinde "Antarktikos" denen kıta, Charles Wilkes tarafından bulunmuştur.

Antarktika kıtasının yüz ölçümü 14.107.637 kilometrekaredir. Kıtada buzullların kapladığı alan ise 13.720.000 kilometrekaredir. Antarktika kıtası insansız kıta olarak bilinir. Dünyadaki en düşük nüfus bu kıtadadır. Nüfus yoğunluğu olarak en az insanın yaşadığı kıta da burasıdır. Kıtanın nüfus yoğunluğu açısından en yoğun şehri ise Villa Las Estrellas'dır. Dünya üzerindeki buzulların büyük bir kısmı bu kıtada yer alır.

Antarktika kıtası dünyanın en kurak kıtasıdır. Kıta 1840 yılında yaklaşık 200 senelik bir araştırma neticesinde bulunmuştur. Sahil kenarları, iç kısımlara ve yükseklere göre daha sıcaktır. Kıta, dünya soğukluk rekorunu 1960 yılında 3962 metre yükseklikteki Vostok İstasyonunda -88,3 derece soğukluk ile kırmıştır. En soğuk aylarda ortalama sıcaklık kıyı bölgelerde 20 derece ile 3 derece arasındadır. İç kesimlerde ise 40 ile 70 derece arasında değişim gösterir. Kıtada yağışlar genellikle kar şeklindedir. Antarktika kıtasında devasa büyüklükde buzdağları bulunur.

Antarktika kıtasının kar ve buzul örtüsü dışında yerlerin yükseltisi diğer kıtaların iki mislidir. Ortalama yükselti 1830 metredir. Karların üzerindeki buz ve kar kütlesinin kalınlığı ise 2000 metre civarındadır. Kıtadaki en yüksek nokta 4270 metredir.

Antarktika kıtasının 60 yıl öncesine kadar bilim adamlarınca ekonomik açıdan bir değeri olmadığı düşünülürdü. Yapılan son araştırmalar neticesinde kıtada bakır, kobalt, kurşun, altın, manganez, titanyum, nikel, çinko ve uranyum gibi metal ve hidrokarbon yatakları bulunmuştur. Ayrıca büyük miktarda doğal gaz ve petrol rezervlerine rastlanmıştır. Kıtada donmuş halde bulunan büyük tatlı su kaynakları vardır.

Antarktika kıtasındaki ülkeler: Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Fransa, Norveç, Avusturalya, Arjantin ve Şili’dir.