Bankacılık ve sigortacılık çeşitli üniversitelerde iki yıllık ön lisans veya lisans programı olarak okunabilen ve ayrıca yüksekokul programı da bulunan bir bölümdür. Açıköğretimde de mevcut olan bu bölüm, her zaman rağbet görmüş ve birçok mezun vermiştir. Bankaların ve sigortacılığın önemini hiçbir zaman kaybetmeyeceği, hatta ileriki zamanlarda artacağı düşünüldüğünde, bu bölümü tercih etmek oldukça mantıklı olacaktır. Bankacılık ve sigortacılık konularında derinlemesine bilgi sahibi olan mezunların çok çeşitli çalışma alanları mevcuttur.

Bankacılık ve sigortacılık mezunlarının çalışabileceği en önemli alan bankalardır. Bankaların, bu mezunların çalışabilecekleri birçok pozisyonu bulunmaktadır. Banko görevlisi pozisyonu bir banka için alternatif pozisyonlardan biridir. Bankalar bu pozisyon için genellikle sınav ve ardından mülakatla eleman alırlar. Gişe görevlileri müşterilerin para çekme, para yatırma, havale, eft, hesap işletme gibi işlemlerini yaparlar. Bankalardaki bir diğer pozisyon bireysel müşteri temsilciliğidir. Bu pozisyonda çalışanlar, gelen kişilere kredi kullandırmak, açacakları hesaplar için faiz sunmak gibi işlemleri yaparlar. Bankaların ticari kısmında çalışanlar ise hemen hemen aynı işi işletmeler için yaparlar. Bazı bankalarda yüksek gelir segmenti bankacılığı, orta büyüklükteki işletmeler için bankacılık, bireysel kredi takip gibi diğer pozisyonlar da mevcuttur. Bu pozisyonlardan herhangi birine uzman yardımcısı olarak yerleşilebilir. Bunun için bankalar genellikle içerisinde genel kültür, genel yetenek ve alan testlerinin olduğu bir sınav açarlar. Uzman yardımcıları yeterlilik sağladıkları sürece uzman olarak görevlerine devam edebilirler. Müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik de aynı şekilde işleyen mesleklerdir. Müfettiş ya da müfettiş yardımcıları yılın 6 ayında şehir şehir ve şube şube gezerek teftişte bulunup, yılın 6 ayında genel müdürlükte bulunurlar. Daha sonra şubelerde açık olduğu sürece şubelere müdür yardımcısı ya da müdür olarak atanabilirler. Bu pozisyon bankadaki pozisyonlar arasında en saygın ve prestijli olanlardan birisidir. Bankacılığın kendi bünyesinde ayrıca bir sigortacılık alanı da mevcuttur. Burada bankanın müşterilerinin sigorta işlemleri yapılır. Sadece tek bir şubeden değil birkaç şubeden sorumlu olan sigortacılar, haftanın belirli günlerinde belirli şubelerde bulunurlar. Tüm bunların yanısıra, bankaların şube dışı olarak genel müdürlük pozisyonları da mevcuttur.

Bankacılık ve sigortacılık mezunlarının çalışabileceği bir diğer alan sigortacılık alanıdır. Birçok alanda sigorta hizmeti veren çeşitli sigorta şirketleri vardır. Ev sigortası, araba sigortası, hayat sigortası, işsizlik sigortası gibi birçok sigorta çeşidi vardır. Devletin bazı durumlarda sigortayı zorunlu koşması da sigorta şirketleri açısından olumlu olup, sigortacılığın çalışma alanını genişletmiştir. Bu şirketlerden herhangi birinde sigortacı olarak işe başlanıp zamanla yönetici konumuna gelinebilir. Sigorta şirketleri dışında çeşitli denetim şirketleri ya da finans kurumları da bu bölümden mezun olanların çalışabileceği yerlerdendir.