Dünyanın en önemli turizm ülkelerinden birinin adı Hindi mi olmalı? 75 milyon insana Hindi denilmesi kabul edilebilir mi? Bu hangi akıl hangi mantıkla bağdaşır?




Anlaşılan bu şekilde anılmamız bizi hiç rahatsız etmiyor. Uluslararası toplantılarda bürokratlarımızın önüne konulan Republic of Turkey (Hindi Cumhuriyeti) yazısı, Hindi Burger reklamındaki 'Miss Turkey'(Hindi Güzeli) aşağılaması, spor müsabakalarında 'Hindiyi kızarttık' laubaliliğin sürekli tekrarlanması, yılbaşı seremonilerinde, şükran günü kutlamalarında Amerikalıların, İngilizlerin geyik muhabbetlerine hindi ile meze olmamız kimsenin umurunda değil galiba.

Osmanlı'dan beri bir kümes hayvanı ile anılıyoruz uluslararası arenada. Dünyanın en önemli turizm ülkelerinden birinin adı Hindi mi olmalı? 75 milyon insana Hindi denilmesi kabul edilebilir mi? Bu hangi akıl hangi mantıkla bağdaşır? Bu kimsenin onuruna dokunmuyor mu artık?

Avrupa Birliği toplantısında Türk delegesinin önünde Turkey=Hindi yazarken, Yunanlı delege paşa paşa kendi alfabesi ile ELLAS yazdırıyor. Ülkemizi ve dilimizi Yunanlılardan daha az mı seviyoruz? Siyasilerimiz bundan hiç rahatsızlık duymuyorlar mı? Neden hiçbir hamle yapılmadı, neden bir kanun teklifi verilmedi bugüne kadar? Kim kendi soyadı 'Hindi' olsa bunu kabullenirdi? Hadi bu nesil bununla yaşadı da, gelecek kuşaklarda mı bu aşağılanmanın gölgesinde büyüyecek? Bugüne kadar gelmiş geçmiş onca hükümet, o hükümetlerin dışişleri ve turizm bakanları, yurt dışında iş yapan binlerce iş adamı en ufak bir girişimde bulundu mu?

Ben güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı ve Başbakanının önünde Turkey/Hindi yazılmasını içime sindiremiyorum.

LOGO DEĞİŞTİ, TURKEY KALDI

Oysa geçen hafta ne kadar güzel bir fırsat geçmişti elimize bu kötü imajdan kurutulmamız için. Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin yeni slogan ve logosunu tanıttı. Ve bundan sonra Türk ürünlerinin üzerinde bu logonun ve sloganın kullanılacağını belirtti: 'Gücünü Keşfet'

Logoyu ve Sloganı bir kenara bırakıyorum. Zevk, algı, yorum meselesidir. Benim takıldığım neden bu arada hiç kimsenin aklına, 'hazır elimiz değmişken şu Turkey'i artık TÜRKİYE yapalım' düşüncesi gelmedi. Reklamı hazırlayan İngiliz şirketinden zaten beklemiyorum bunu, bizim imajmakerlerimiz niye uyanmadı ve uyarmadı Bakanlığı.

Değiştirmek çok mu zor? Uluslararası Modern Dil Akademisi'ne başvurmakla işe başlamalıyız. Gerekirse 75 milyon imza da toplarız. Habeşistan tüm ülkelere adının artık Etiyopya olduğunu ve bir sene sonra üzerinde Habeşistan yazan hiçbir postanın ülkeye kabul edilmeyeceğini bildirdi. Hepimiz unuttuk Habeşistanı.

Zaire Kongo oldu, Birma Myanmar oldu, Siyam Tayland oldu, Ruanda Brundi oldu yakın geçmişte. Herkes alıştı.

Turkey'de Türkiye olmalı artık! Biraz cesaret, biraz kolektif akıl gerekiyor...

Görürsünüz, üç beş sene içinde alışırlar...