Erdemli'de 6 Çeşit Turunçgil Tescillendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü,*Türkiye'nin önemli turunçgil üretim merkezlerinden Erdemli ilçesine özgü 4 limon ve*2 mandalina türünü*tescilledi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konuda daha önce girişimde bulundukları belirterek, tescil işleminin gerçekleşmesine sevindiklerini söyledi.

İlçeye özgü türlerin tescillenmesinin çiftçi açısından önemli olduğunu vurgulayan*Keleş, "Köylülerimiz için önem taşıyan*6 çeşit ürünün tescillenmesiyle*turunçgile marka değeri kazandırılması yolunda önemli bir adım atılmış oldu"*dedi.

Keleş, ihraç edilen ancak marka tescili yapılamadığı için yeterli rekabet gücü bulamayan ürünlerden "lamas, kütdikenli (Erdemli 33), yediveren, interdonato" limon çeşitlerinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescili*yapılarak hem Türkiye'ye hem dünyada bir marka ürün haline gelmesinin önünün açıldığını kaydetti.*

Tescilin sadece limonda yapılmadığını ayrıca 2*mandalina türünün de tescillendiğini ifade eden Keleş, şu bilgileri verdi:

"Bölgede*üstün verim ve kaliteye*sahip turunçgillerden 4'ü*limon, 2'si*mandalina türü,*Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından tescil edildi.*Şimdiye kadar yurt dışına yapılan limon ihracatında tüm limonlar kütdiken olarak gönderiliyordu. Karşıdaki alıcıda farklı farklı ürünleri küt dikenli olarak görüyordu. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak bu ürünleri tescil ettirirken de halkın kullandığı yerel isimlere sadık kalarak tescilini yaptırdık. Örneğin, 'yediveren'*limonunun ismini orijinal adıyla,*bölgenin ilk ihraç ürünü olan 'interdonato' limonun ismini yerel halkın konuştuğu 'enter'*ismiyle tescil ettirdik. Limon denilince ilk akla gelen dünyaca ünlü 'lamas'*limonunu*yine aynı adla tescilini yaptırdık. Lamas limonuna bir marka olması yolu açıldı. İhracatta lamas*limonu, Türk markası olarak tescillenmiş oldu. Böylece limonları orijinal isimleriyle*ihraç etmenin önü açıldı.*Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 65'ini gerçekleştiren ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Erdemli'nin kendi ismiyle bir çeşidi yoktu. Kütdiken limonundan geliştirilen çeşidin ismini ise*'Erdemli 33' limonu olarak*tescilini yaptırdık."

Son yıllarda*Türkiye'nin turunçgil ihracatına bakıldığında mandalinanın da önemli ihracat kalemlerinin başında yer aldığına dikkati çeken Keleş, bunlardan da "klemantin" ve "satsuma" mandalinasının*ön plana çıktığını*söyledi.

Klemantin mandalinasında*geliştirilen çeşide "Toros kırmızısı", satsumanın ise*olgunlukta meyve kabuğunun sarıya dönmesinden dolayı da "sarıca"*olarak tescil ettirildiğini dile getiren Keleş, bu sayede üreticinin gelirinin de artacağını dile getirdi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde "Turunçgil Çeşit Geliştirme" projesini yürüten Dr. Güçer Kafa da Doğu Akdeniz'e has turunçgil çeşidinin tesciline yönelik çalışmaların*1979-1983 yılları arasında başlandığını belirtti.