Mostar Gezilecek Yerler


Mostar gezilecek yerler sayfasında Mostar geziniz boyunca gezip görebileceğiniz yerler hakkında detaylı bilgiler yer alıyor. Bosna Hersek’in en ünlü kentlerinden olan Mostar Bosna Savaşı’nı en ağır şekilde atlatan yerlerden biri. Her köşesinde savaşın izi bulunan şehir günümüzde turistlerin akınına uğramış durumda. Dünyanın dört bir tarafından turistleri ağırlayan şehre Türk turistlerin de ilgili bir hayli fazla. Tabi bundaki en önemli nedenlerden biri Mostar gezilecek yerler listesinde bir çok Osmanlı eserinin olması. Şehirde bulunan camiler, çarşılar ve diğer yapılar geziniz boyunca ufak bir Anadolu kasabasında geziyor gibi hissetmenizi sağlıyor.


Mostar Gezilecek Yerler Listesi


Mostar gezilecek yerler listesinde Mostar geziniz boyunca mutlaka gezmeniz gereken yerler sıralı bir şekilde yer alıyor. Gezi noktalarının tanımlarında yerlerin İngilizce ve Boşnakça yazılışlarını da bulabilirsiniz.

1)MOSTAR KÖPRÜSÜ:


Mostar başta olmak üzere Balkanların en önemli yapılarının başında ünlü Mostar Köprüsü (Old Bridge, Stari Most) geliyor. Mostar gezilecek yerler listemizin de ilk sırasında yer alan köprü 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından Nevetra Nehri üzerinde inşa edilmiş.


2)KARAGÖZ BEY CAMİ



1557 inşa tarihli Karagöz Bey Cami (Karadjoz-Bey Mosque, Karadoz Begova Dzamija) Mostar’daki en güzel camilerden biridir. Nakışlı kubbesi ve yüksek minaresi ile tanınan bu güzel eser Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. 1992 yılında savaşta tamamen yıkılmasına rağmen tekrar inşa edilerek ibadete ve ziyarete açılmıştır. Caminin iç kısmı 13,4 x 13,4 metre ölçüsündedir. Karagöz Bey Cami yanında bir de medrese bulunur. Medrese, Mostar’ın en eski halk kütüphanesini barındırır. Cami ziyaretinde turistlerden sembolik bir ücret istense de Türk olduğunuzu belirtirseniz camiyi ücretsiz gezebilirsiniz.


3)MÜSLÜM BEY KONAĞI



Mostar gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli yapı müslüm Bey Konağı (Muslibegović House). Konak, Mostar’daki Osmanlı dönemi eserlerine güzel bir örnek teşkil eder. Türk ve din motiflerini birleştirerek tüccarlar ve arazi sahipleri için inşa edilmiştir. Önceden çok sayıda bulunan benzer yerler günümüzde parmakla sayılacak kadar az kalmıştır. Müslüm Bey Konağı ayakta kalmayı başarmıştır. Çünkü inşasından beri ekonominin ferah günlerinde de savaşın karanlık günlerinde de tek bir ailenin elindedir.

4)KOSKİ MEHMET PAŞA CAMİ



Koski Mehmet Paşa Cami (Koski Mehmed Pasha Mosque) Mostar’daki en büyük ikinci camidir. Yapının inşaatı 1618 yılında tamamlanmıştır. Karagöz Bey Cami’ne benzer fakat ondan biraz küçüktür. Cami, 12,4 x 12,4 metre ölçüsündedir. Nehir kıyısında Eski Köprü’nün 150 metre kuzeyindedir. Bu cami de savaşta zarar görmüş fakat şimdi tekrar inşa edilmiştir. Buradan ve minaresinden eski yerleşim yeri eşsiz bir manzaraya sahiptir. Dilerseniz buradan arkanıza Mostar Köprüsü’nü alarak çok keyifli fotoğraflar çektirebilirsiniz.

5)BISCEVICA EVİ



Türk evi ya da Biscevica Evi (Biscevica House, Biscevica Kuca), Türk döneminden kalma en güzel korunmuş yapıtlardandır. 1635 yılında yapılmıştır. Kajtaz (Türk Evi) 18. yüz yılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Ev, kadınları meraklı erkeklerin bakışlarından korumak için yapılan yüksek duvarlarla çevrilidir. İçinde erkekleri kadınlardan ayıran özel bir kısım vardır.


6)ESKİ KÖPRÜ MÜZESİ



Mostar Köprüsü yakınında bulunan Eski Köprü Müzesi (Museum of the Old Bridge), Mostar gezilecek yerler listemizdeki önemli müzelerden biri. Müze, Mostar, Bosna Hersek’de eski şehir merkezinde yer alıyor. Mostar Köprüsü’nün yeniden yapımının 2. yılını kutlamak için 2006 yılında yapılmıştır.. Müzenin temel içeriği Tara Kulesi’ndedir ve üç farklı bölümden oluşmaktadır. Tara Kulesi’nin kendisini barındıran ilk bölümde 2002 yılında yapılan restorasyon sırasında bulunan arkeolojik objeler bulunuyor. Sergiler, köprü ile ilgili temel tarihi olayları açıklayan bilgilendirici çizimler ile düzenleniyor. Bu bölümdeki beş kattan en üstteki Mostar panoramik manzaralı bir teras barındırır. İkinci kısım, kulenin altında bulunan arkeolojik kalıntıları içeriyor. Bu, taş köprünün inşası ve Eski Köprü’nün temelinden önceki iki tahta köprünün kalıntılarıdır. Son kısım olan üçüncü kısım “Labirent” olarak adlandırılır ve burada Eski Köprüye, zarar görmüş kulelere ve restorasyon çalışmalarına ithaf edilmiş fotoğraflar vardır. Görsel – işitsel materyaller ve multi medya çizimler, köprünün inşa tarihini gözler önüne seriyor.


7)TARA KULESİ


Tara Kulesi (Tara Tower) Neretva’nın sol kıyısında, doğu kısmında yer alır. Tarih boyunca kulenin kullanım amacı aynı kalmıştır. Barut ve cephanelik deposu olarak kullanılmıştır. Bu nedenle kulenin duvarları 3 metre kalınlığındadır. 1878 yılında Tara Kulesi, Avusturya – Macaristan işgali ile işlevini yitirmiştir.


8)SAAT KULESİ



Mostar gezilecek yerler listesinde bir diğer yapı Saat Kulesi (Clock Tower, Sahat Kula). Kulenin inşa tarihi bilinmemektedir. Fakat 1636 tarihli bir belgede çok daha öncesinde yapıldığına değinilmiştir. Temeli 3.5 metre kare, yüksekliği 15 metredir. Fatima Kaduna Sarıç tarafından inşa edildiğine dair bir efsane vardır. 250 kiloluk çan, 1838 yılında Zadar, Hırvatistan’dan Hersek veziri Ali Paşa Rizvanbegoviç tarafından istenmiştir. Avusturya – Macaristan tarafından ele geçirildiğinde askeri amaçlar için kullanılmıştır. 1981 yılında esas kullanım amacına döndürülmüştür.

9)PARTİZAN ABİDESİ



Partizan Abidesi (Partisan Memorial Cemetery , Partizansko groblje u Mostaru) İkinci Dünya Savaşı’nda Mostar’ı savunurken ölenler için yapılmıştır. Beyaz taş setler üstüne çimle kaplı şekilde yapılmıştır. Bu başyapıtı mimar Bogdan Bogdanovic yaratmıştır ve Partizan Abidesi en büyük başarısı olarak kabul edilir. Savaş sırasında bu güzel yer viraneye dönmüştü. Bir zamanlar kahramanlara adanan yer, savaştan sonra tüm saygınlığını kaybetmişti. Geçen yıl ölçümler yapıldı ve bu anıt temizlendi. Şu anda çalışmalar devam etmesine rağmen ziyaretçilere açık.


10)KUJUNDZILUK VE TABHANE


Zanaatkarlar Mostar’ın ilk yıllarında gelişiminde önemli rol oynamışlardır. Şimdi turistik anlamda da önemli bir rolleri vardır. Neretva’nın sol tarafında Kujundziluk bulunur. İsmi Kujundzije ya da İngilizce “bakırcılar” dan (coppersmiths) gelir. Bu, günümüzde bile korunan güzel bir gelenektir. Eskinin aksine onları sadece Kujundziluk’da değil her yerde bulabilirsiniz. Ayrıca Kujundziluk’da başka şeyler satan dükkânları da bulmak mümkün. Mostar’da terziler ve tabacılar da bulunurdu. Fakat maalesef günümüzde terziler ve tabacılar yoktur. Tabacıların deri işledikleri yerlerde artık kafeler var. Burası eski Türk atmosferinde sabah kahvesi içmek için mükemmel bir yer.


11)ÇARPIK KÖPRÜ



Çarpık Köprü (Crooked Bridge, Kriva Cuprija Köprüsü), Mostar gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli köprü. Mostar Köprüsü yanında yer alır. Neretva Nehri’nin kolu olan Rabobolja deresini bağlar. İnşa tarihi ve mimarı bilinmemektedir. Çarpık Köprü, bir taş köprüdür ve Mostar Köprüsü’ne benzer. Kemeri 8.56 metre genişlik ve 4.15 metre yükseklik ile harika bir yarım daire şeklindedir. Ön cephesi ve yüksek kısmı, yatay şekilde yerleştirilmiş düz taş küplerden yapılmıştır. Yükselti, cephe ve üstünde yürünen kısmı kırık taşlar ile doldurulmuştur. Yürüyüş kısmı ve yol, ana caddelerde olduğu gibi Arnavut kaldırımı ile döşenmiştir. Taş basamaklar ile köprünün her iki tarafına da ulaşılabilir. 2000 Aralık’taki seller köprüye zarar vermiştir. Bir yenileme projesi UNESCO tarafından başlatılmış ve Lüksemburg Büyük Dükü tarafından finanse edilmiştir. Proje, 2001 yılında tamamlanmıştır.


12)HERSEK TARİH MÜZESİ



Hersek Tarih Müzesi (Hercegovina Museum), içinde Mostar tarihi ile ilgili çeşitli fotoğraf koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. Müzede ayrıca Tito’nun eski dış işleri bakanı olarak hizmet ederken gösterildiği küçük bir sergi de vardır. Ayrıca burada Mostar Köprüsü’nün yakın tarihi de güzel bir video ile gösterilir. Pazartesi günleri kapalı olan müze diğer günlerde 8 – 16 saatleri arasında açıktır.

13)KATOLİK KATEDRALİ



Mostar’ın modern Katolik Katedrali (Cathedral of Mary, Mother of the Church), Balinovac’da 1980lerde inşa edilmiştir. Piskoposun ikametgahı yanında inşa edilmiştir. 1992 – 1995 yıllarındaki savaş boyunca katedralin çatısı ve camlarındaki sanat çalışmaları zarar görmüştür, ama şimdi bazı küçük değişikliklerle tekrar yapılmıştır.

14)ORTODOKS YENİ KİLİSESİ



Ortodoks mimarisinin başyapıtlarından olan Ortodoks Yeni Kilisesi (Orthodox Church) 1863 – 1873 yılları arasında yapılmıştır. Proje, kilisenin yapımı için 10.000 şilin bağışlayan Sultan Abdulaziz tarafından onaylanmıştır. Son savaşta kilise tamamen zarar görmüştür. Yakın zamanda düzeltilmesi beklenmektedir fakat restorasyonu ile ilgili detaylı çalışmalar henüz yapılmamıştır.