Çocuklarda dikkatsizliğin hastalık boyutunda olmayanı bile yaşamsal ve akademik problemlere neden olabilir.Çocuklarda Dikkatin toparlanabilmesi için görme, işitme, dokunma, koklama ve tatma duyularının tümünün çalışır vaziyette olmaları; ve uyku, beslenme gibi gereksinimlerden de iyi veriler alıyor olmamız gerekmektedir.

Çocuk komut almakta zorlanır. Kendisinden bir şey yapması istendiğinde bunu yapmakta güçlük çeker. Okul öncesi dönemde çocukla ilgili annenin Ben durumla baş edemiyorum şeklinde bir düşüncesi varsa, dikkat yetersizliği ihtimali söz konusu çok yüksektir.Ayrıca Çocuk bir objeyle çok kısa süre oynuyor diye dikkat yetersizliği teşhisi koymamak lazım. Yine üç yaş çocuğu yaşıtlarıyla oynamayı bilemezler.

Dikkat yetersizliği olan çocuklarda mimikleri algılayamama ve yorumlayamama sorunu vardır. Karşısındaki arkadaşı kaşını çattığında veya suratını ekşittiğinde anlamaz; ve yaptığını yapmaya devam eder. Bu konuda sıkıntı çekebilirler.Çocuğun ondan toplumsal kurallara uyması ve birtakım öğrenmeyle alakalı faaliyetleri yapması beklendiği andan itibaren ortaya çıktığı anlaşılır.Çocuklarda dikkat eksikliğinin en büyük faktör genetik.