Yaz mevisimi bitti, önümüz kış.. Her mevsimin kendine özgü bir beslenme şekli var. Mevsimler kendi aralarında 4 gruba ayrıldığına göre beslenme sistemimizde mevsimlere göre düzenliyoruz. Doğa değişen iklim koşullarına göre vücudumuzun ihtiyacı olan bütün maddeleri ortamda bulundurur.

Ayurveda sisteminde beslenme kişinin beden yapısına, mevsimlere, varsa hastalığına göre değişebilir. Kişi kendi beden yapısını ne kadar iyi tanırsa beslenmesini o kadar iyi düzenler. Ayurveda 3 ana beden yapısını tanımlar. Beden yapılarına göre beslenmede amaçlar farklı olabilir. Kişi zayıflamak, ruhsal yapıyı düzene sokmak, kişiye sağlıklı ve doğru beslenmeyi öğretmek, kilo aldırmak ve benzeri olabilir. Sağlıklı beslenmede belli başlı kuralları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

1. Ayurveda beslenme sisteminde; yemeğin pişirilmeden tüketilmesine kadar geçen negatif ve pozitif durumlar o yemeğin kalitesini ve sindirimini etkiler.

2. Yemekler sakin ve huzurlu bir ortamda yavaş yenmelidir. Yemek yerken stres verici faaliyetlerden kaçınılmalıdır.

3. Yemeklerden sonra kısa bir dinlenme verilmelidir.

4. Kahvaltı ve akşam yemeği hafif geçmeli, akşam yemeği erken yenmelidir.

5. Ana öğün öğle yemeği olmalı. Hayvansal protein, beyaz et ağırlıklı tavuk, balık, hindi v.b. öğle yemeğinde tüketilmelidir.

6. Gece yoğurt, bira, şarap, sirke gibi hazmı zor yiyecekler tüketilmemelidir.

7. Yemeklerle birlikte sıvı alınmamalı, yemek önce ve sonrası aralarında sıvı alınmamalıdır.

8. Gün içinde bol sıcak su içilmelidir. Sıcak su toksinlerin atılması ve arınma için gereklidir.

9. Ayurveda'da bitkiler ve baharatlar çok önemlidir. Diyet, bitki çayları ve yemeklere katılacak baharatlar desteklenmelidir.

10. Bitkilerin faydaları sayılamayacak kadar fazladır. Doğru şekilde kullanıldığında organizmayı temizler. Yağalrın erimesi, karaciğerin kuvvetlenmesi sindirim ve sinir sisteminin daha iyi çalışması için gereklidir.

11. Beslenmenin düzenli olmasının yanında gün içinde yapılan faaliyetler çok önemlidir. Yavaş tempo ve kısa zaman aralığı ile başlayan hareketler düzenli bir şekilde artırılmalıdır.

12. Doğa ile bütünleşmek de Ayurveda'nın bir parçasıdır. Kır yürüyüşleri, orman gezileri, çiçeklerle uğraşmak, müzik dinlemek gibi..

13. Sonuç olarak yukarıda saydıklarımız bir bütün halinde yapıldığı zaman çok olumlu sonuçlar sağlanacaktır.

Aşağıdaki diyet sonbahar diyetine uygun bir diyettir. Sağlıklı bireylerin rahatlıkla uygulayabileceği bir örnektir.

Sabah kahvaltıları için öneriler

1. 4-5 kaşık mısır gevreği 1 küçük bardak diyet süt veya
2. İnce dilim esmer ekmek+5 zeytin+1 dilim light peynir+domates+salatalık veya
3. 1 yumurta+2 ince dilim esmer ekmek+1 tatlı kaşığı diyet kuşburnu marmelat+yeşillik..

Öğle yemeği için öneriler

1. Tavuk veya balık eti (somon, beyaz etli balıklar) veya hindi eti+salata (az yağlı) havuç, marul vb.+sebze çorba veya mercimek çorbası veya
2. Mevsim sebzelerinden sebze yemeği 6-7 kaşık+1 küçük kase light yoğurt+2 ince dilim ekmek veya
3. Soya fasulyesi veya soya kıyma ve soya kuşbaşı ile yapılmış herhangi bir yemek+salata+2 dilim ekmek
Aralarda meyve, bitkisel çaylar, ayran

Akşam yemekleri daha hafif ve mümkünse etsiz geçmeli

1. 1 kase çorba+6-7 kaşık sebze yemeği+1 dilim ekmek veya
2. Sebze yemeği 6-7 kaşık+bol yeşillikten salata+1 dilim ekmek veya
3. Balık ızgara+salata veya
4. Kabuklu pirinçten yapılmış 5-6 kaşık pilav+1 kase komposto

Sonuç olarak diyette özellikle soya fasulyesi, kabuklu pirinç, kepekli gıdalar, çavdar ekmeği, yeşil çay, somon balığı, brokoli gibi gıdalara daha fazla ağırlık verilmelidir.

Haftada en az bir gün diyet daha sıvı ağırlıklı olmalıdır. Çorba, komposto, sıcak su, bitkisel çay içeren bir kür uygulanmalıdır. Özellikle zencefil, melisa, rezene çaylarının arındırıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır.