Ali Atıf BİR,bugün gazetesi.


Bayramın üçüncü günü de sizlerleyim. Bu bayram da bize gösterdi ki Türkiye'de bir İngilizce eğitimini beceremiyoruz bir de kasap eğitimini...

Koç grubu sürekli "Meslek lisesi memleket meselesi" diye reklamlar yapadursun bu kasapların bayramda kendilerini yaralama meselesini bir türlü çözemiyoruz.

İki üç gün içinde binlerce kasap kendini kurban peşinde telef ediyor. "Kurbanlık kasap sorunu" resmen trafik terörü gibi "kurbanlık kasap terörü" haline geldi!

Her konuda olduğu gibi bir "köşe yazarı" olarak bu terörün varlığı ve bitirilmesi konusunda teorilerim yok değil.
Bir kere bu sorunun toplumun dindarlaşması ile paralel arttığını düşünüyorum. Ne kadar çok dindar o kadar çok kurban, o kadar da çok kasaptan intikam almaya çalışan dana.

İkinci neden toplumun zenginleşmesi. Milli gelir artınca haliyle insanlara tavuk, koyun gibi küçükbaş hayvanlar yetmiyor, millet danaya girip Müslümanlığın gereğini tam yerine getirmek istiyor.

Üçüncü neden zenginleşmeyle gelen "desinler kültürünün" daha da yaygınlaşması. Yani "dana kesti desinler" diye birçok insanın danaya girmesi ve dana üzerinden ailesine prestij kazandımak istemesi.

Sosyal medya kolaylaştırdı

Facebook, Twitter gibi sosyal medya ortamlarının "danaya girmek" isteyen kişileri çok daha çabuk bir araya getirmesi ve sonucunda daha fazla dananın kesilmesi, kesilmesi esnasında da kasaba çektirmek isteyen dananın kaçması.

GDO'lu yemlerle beslenen danaların daha zekileşmesi ve kasap biraz acemi olunca "fırt" diye yattığı yerden kalkması.

Reklamlarda Sütaş ve Milka'nın ineklerini sürekli mutlu halde gören danaların "Benim onlardan neyim eksik" diyerek pisipisine ölmeyi reddetmeleri ve bir açık buldumu hemen yırtmak ve meşhur olmak için sokağa kendilerini bırakmaları, bir kamera onları çekip haberlere konu olmadan da yakalanmamaları..

Peki niye bitmiyor bu kasap terörü?

Çünkü eğitim şart! Ama binlerce mezun veren, çok sayıda bölümü olan meslek yüksek okullarında bir tane bile kasaplık bölümü yok. Açacaksın bu bölümü bir de Kurban Danası İle Başetmenin Yolları diye ders koyacaksın bak bir daha kasap telef oluyor mu?

Ya Açık Öğretim Fakültesi! Yüzlerce bölüm, 1 milyon öğrenci ama kasaplık üzerine bırakın bölümü ders yok ders. Halbuki Kasaplık İlkeleri ve Kasaplık tarihi diye bir dersi tüm bölümlerde zorunlu olarak okutsan, TV'den kasaplık dersleri versen bak böyle bir sorunumuz kalır mı?

Kasaplar Federasyonu ve Odaları'nda da suç var. Bayramlardan önce niye doğru dürüst bir kamu spotu çekip yayınlatmazsın ki televizyonlarda?.. Eğer böyle bir niyet var da oyuncu dana bulamıyorsan niye iki satır bana yazmazsın ki?..

İstediğin **** olsun dana olsun. Ben bu köşede bir yazayım. Tüm oyuncu bulma şirketlerine bak kaç dana kaç **** başvuruyor!..

Bu arada Acun Medya gibi programların yapımcılarını, dizilerin yönetmenlerini de kınıyorum. Bayram öncesi bir iki hafta programlara, dizi bölümlerine doğru dürüst kasaplar yerleştirseniz, bir de doğru kesim ve danayı zaptetme sahnesi koysanız fiyakanız mı bozulur?

Umarım bu yazıyı buraya kadar ciddiye alarak okumadınız. Bu bir bayramlık mizah yazısıydı. Ama hafiften de kara mizah. İsteyen güler geçer isteyen de kara kara düşünür. Gerçek olan şu: Türk milletinin siyaset, futbol ve reklamlardan sonra yeni uzmanlık alanı kasaplık!

Arz ederim...

Çekirgelik

Hesabını bilmeyen kasap ya bıçak kırar ya masat. Atasözü