Beslenme tarzınızı değiştirmeye başladığımızda sonuca kilitlenmeyin, bu bir süreçtir. Alışkanlıkların hepsini bir gecede tamamen değiştirmeyi beklemeyin. Önceliklerinizi belirlemeli, sabır ve kararlılıkla hayata geçirmelisiniz.

Yaşamda değişiklikler yapmayı çok kolay sanmayın, değişimleri yaparken stresiniz artabilir. Bu dönemi açık havada spor yaparak, yeşillikler arasında veya deniz kenarında kulağınızda müziğiniz ile yürüyerek asabilirsiniz."Kilo verdim mi, vermedim mi?" kaygılarını kendinizden uzak tutun. Kendinize güvenin, sürekli olarak kendinize “Gerçekten kilo verebilecek miyim?”sorusunu sorup, diyet yapmayı stres haline getirmeyin. Diyet hep bir kısıtlamayı çağrıştırır, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmayı öğrenmek için bir programa başladığınızı düşünün. Ömrünüzü sürekli “Diyet yapıyorum” düşünce ile geçiriyorsanız açlık duymadığınız halde sürekli yemek yeme düşüncesinde olabilirsiniz.

Sık sık tartılmayın!

Her gün, her saat aldığınız sonuçlar kafanızı karıştırır, haftada bir gün tartılmak yeterli olur. Kilo konusunda aşırı kaygılar yaşamanız sizi ister istemez gerilime itecektir. Daha önce diyet yaparken başarısız olabilirsiniz ama her diyetin kaderi aynı değildir, başaracağınıza inanmalısınız. Olumlu düşünceler diyet yaparken başarıyı beraberinde getiriyor.

Kilo verme hızınıza dikakt edin!

Bugünün dünyasında her şeyin hızlı olması istenmektedir, yemek yemek ve kilo vermek de buna dahil edilebilir. Hızla kilo kaybetmek istediğinizde canınızı en çok sıkan şey zamandır. Hızlı sonuç almak için sihirli formüller hep araştırılır.'1 haftada 5 kilo' kulağınıza belki çok cazip gelebilir. Doğru olan ise bu kadar kiloyu normal ve sağlıklı koşullarda ancak 1 ayda verebileceğiniz gerçeğidir. Kısa sürede verilen kilolar genelde vücuttan yağ kaybı yerine su ve kas kaybı olarak gerçekleştiğinden, genellik hızla da geri alınır. Hatta başladığınız noktaya 1-2 kg ekleyerek dönmenize neden olur. Yoyo sendromu olarak isimlendirilen kısır döngüyü yasarsınız. Her geri dönüş ise size özgüveninizi kaybettirecek, motivasyonunuzu yitirmenize neden olacak, ayrıca sık sık basa dönüşler metabolizmanızı da yavaşlatacaktır.

Tek besine dayalı diyet mi, asla!!!

Tek besine dayalı, düşük kalori içeren diyetlerle kilo verebilirsiniz ama yanlış yaparsınız. Hem metabolizmanızı yavaşlatır, hem de yetersiz beslenme yüzünden gerekli vitamin, mineral, yağ, protein ve karbonhidrat dengesini gözetmediğinizden sağlığınızla ilgili problemler yasayabilirsiniz.

Yasaklar isyan ettirir

Kendinizi aşırı kısıtlamamalı ve vücudunuzu tüketmeyi sevdiğiniz bu gıdalardan yoksun bırakmamalısınız. Diyette bazı yiyecekleri elemine edemezsiniz, yasak besin olmaz, yoksa yasakladığınız bu yiyeceklere karsı adeta kriz seklinde tanımlanan yeme isteği oluşur. Çok sık olmamak kaydıyla yasak diye nitelenen yiyeceklerden de küçük porsiyonlarda tüketebilirsiniz.

Hatasız kul olmaz

Unutmayın, hatasız kul olmaz, kaçamaklar olmadan diyet yapılmaz. Diyetinize uyamadığınız zamanlar olabilir, esnek olmalısınız. Ara sıra hedefleriniz şaşabilir, yeter ki porsiyonları abartıp ve o günü sınırsız kaçamaklarla geçirmeyin.“Bugün çok yedim, bu yüzden yemeğe devam etmeli ve yarın tekrar başlarım” demeyin, bu en büyük yanlısınız olur. Diğer öğünlerde bu durumu dengelemeye özen gösterin. Suçluluk duymayın, devam etmek için kendinizi motive edin.

Diyete mola vermek


Her şey yolunda giderken tatile çıkmak bile kontrol hissinizi kaybetmenize neden olur, o zaman diyetinize bir süre mola vermeniz gerekebilir. Mola vermek kişiyi suçluluk duygusundan kurtaracağı gibi bu sürenin sonunda kişi motivasyonu daha çabuk kazanabilir.

Şamdan/Banu Kazanç