İçilen masum bir bardak greyfurt suyunun ne kadar zararı olabilir ki? Uzmanlar bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "Etkileşime giren etken maddelerle birlikte tüketildiğinde tahmin edebileceğinizden çok daha fazla"

Bazı bitkiler ve meyveler, her ne kadar tek başlarına masum hatta yararlı bile olsalar, çeşitli kimyasallarla birleştiklerinde ciddi yan etkilere neden olabiliyor. Neyle neyi birlikte kullanmamak gerekiyor. İşte!

GREYFURT+ ANTİDEPRESANLAR, ANKSİYETE VE UYKU İLAÇLARI
GREYFURTA DİKKAT!


Greyfurt, karaciğerden salgılanan bazı enzimleri bloke ederek, piyasada en sık reçete edilen bazı anksiyete ilaçlarının ve antidepresanların metabolize edilmesinde sorunlara yol açabiliyor. Sonuç mu? Mide bulantısı, baş dönmesi, diyare, kabızlık ya da bilinç bulanıklığı gibi pek çok sorun yaşanması. Eğer bu ilaçlardan birisini kullanıyor olmanıza rağmen, greyfurt suyu içtiyseniz; yapabileceğiniz tek şey, greyfurt suyunun tamamen sindirilip vücuttan atılmasını beklemek.

MANTAR İLAÇLARI+ANKSİYETE İLAÇLARI
UZUN VE DERİN UYKU


Eczanelerde mantar enfeksiyonlarını tek bir dozla bile tamamen tedavi eden ilaçlar bulunuyor. Ancak bu ilaçları kullanırken anksiyete ilaçlarını mutlaka bırakmak gerekiyor. Çünkü mantar ilaçlarının içerdiği kimyasalların, karaciğer enzimlerini değişikliğe uğratma potansiyeli var ve bu etkileşim nedeniyle kendinizi saatler boyu süren derin bir uykuda bulabilirsiniz...

ALKOL+PARASETAMOL
KARACİĞERE ZARAR


Düzenli olarak günde üç kadeh ya da daha fazla miktarda alkol almak ve bu arada da sık sık parasetamol (reçetesiz satılan pek çok ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçta bulunan bir madde) içeren ilaçlar kullanmak, karaciğerinize ciddi bir şekilde zarar verebilir. Yapılan araştırmalara göre yüksek dozda alkol ve parasetamol birlikteliğinden doğan toksik etki, karaciğer hücreleri üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabiliyor.

KAHVE+ENERJİ İÇECEKLERİ
ÇARPINTIYA DAVETİYE

Gece geç saatlere kadar ayakta kalmanız gerektiğinde bir fincan kahve ya da bir kutu enerji içeceği, bunu sağlamanın en güvenli yolu gibi görünür. Ancak her iki içeceği kısa aralıklarla (yaklaşık 2-3 saat içinde) tüketmek, sizi ayık kılmaktan çok daha fazlasını yapabilir. Kendinizi bir anda aşırı çarpan bir kalple, yanan, bulanan bir mideyle baş başa bulabilir, hatta kusabilirsiniz. Bu yan etkilerden korunmak amacıyla bol bol su için ve tam tahıl içeren (örneğin müsli benzeri) yiyecekler yiyin.

METRONİDAZOL+ ALKOLLÜ İÇECEKLER
BULANTI VE KUSMA


Oral, yani ağızdan alınan metronidazol; özellikle cinsel yolla bulaşan pek çok hastalık ve bakteriyel vajinozis (vajinada aşırı bakteri çoğalmasıyla kendisini gösteren bir hastalık) tedavisinde kullanılan bir tür antibiyotiktir. Ayrıca bazı öksürük ilaçlarında da bu antibiyotikten çok az miktarda bulunuyor. Ancak metronidazolun alkolle etkileşimi; ciltte aniden oluşan kızarıklıklar, kalp çarpıntısı, bulantı/ kusma gibi pek çok ciddi yan etkiye yol açabiliyor.

BESİN TAKVİYESİ ALIRKEN...

Besin takviyelerinin etiketlerinde, ilaç prospektüslerinde olduğu gibi, hangi maddelerle etkileşime girdiklerinin bilgisi her zaman bulunmuyor. Bu nedenle, bir besin takviyesi kullanırken, daha sonra yan etkilerle uğraşmamak için, bu konudaki ayrıntılı bilgiyi doktorunuzdan istemenizde fayda var.

kaynak : Sabah