Touch İstanbul yaz günlerinin vazgeçilmezi, kimine göre zoraki bir öğün, kimine göre ise fit kalmanın en keyifli yolu lezzet deposu salatanın sırrını en iyi yapan mekanları araştırdı...

1. Salata, iştah açmak amacıyla sebzelerin genellikle pişirilmeden, taze bir şekilde bir araya getirilmesi ile yapılan yardımcı bir yemek olma özelliği taşıyor.

2. Salatanın daha lezzetli ve her zaman yenilebilir bir hale getirilmesi için ise çoğu zaman çiğ sebzeler dışında pişmiş sebzeler, et çeşitleri ve hatta kuru ve yaş meyveler bile kullanılabiliyor. Böylece salata, eklenen malzemeler ile farklı çeşitlerde sunulabiliyor.

3. “Salata” denilince akla ilk gelen sebzelerden biri olan marul, içerisinde bulunan antioksidan ile kalp krizi riskini azaltıyor. Yine aynı şekilde içerisinde bulunan folik asit ve yeşil granüller ile de C vitamini, potasyum ve lif kaynağı özellikleri taşıyor.

4. Yeşillik alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri yaprakların rengi. Uzmanlara göre, koyu renkli yapraklarda besleyici özellikler ve vitamin miktarları daha yoğunlukta oluyor.

5. Diyetisyen ve doktorlar, sağlıklı kilo kontrolü ve zayıfl ama için günde iki kase salata ve yeşil sebze tüketilmesini tavsiye ediyor.

6. Diyet yemeklerinin temel direği olan salata, çeşidine göre ciddi kalorilere de sahip olabiliyor. Aslında masum bir yemek olmasına rağmen üzerine eklenen soslar ve zeytinyağı ile ciddi bir kalori bombasına dönüşebiliyor.

7. Kaf:f yetkilileri, iyi bir salatada yeşilliğin ve sosun aynı ölçüde olması
gerektiğini belirtiyor ve “Sos ne fazla, ne de az olmalı” diyor.

8. Salatanın lezzetine lezzet katan et ürünlerine de özen göstermek gerekiyor. Özellikle haşlanmış ya da yağsız tavada pişirilmiş ürünlerin kullanılması salatanın daha sağlıklı bir yemek haline gelmesini sağlıyor.

9. The House Cafe yetkilileri, müşterileri tarafından en çok tercih edilen salata çeşitlerinin, mercimekli& keçi peynirli salata ve ızgara tavuk şiş salata olduğunu söylüyorlar.

10. Salatada dikkat edilmesi belki de en önemli temizlik. Yetkililer, özellikle yeşil yapraklı salataların, bol suda tek tek yıkandıktan sonra 2-3 yemek kaşığı tuz ve biraz sirke eklenen su dolu bir kapta bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu yöntem ile salata, mikroplardan arınarak daha diri bir şekilde servis edilebiliyor.

11. Zencefil’in sahibi Ferda Erdinç, salatalarını özel kılan en büyük sırrı, hazır yıkanmış ve paketlenmiş yeşilliklerden uzak durmalarıyla
açıklıyor. Salatayı, illa ki yapan kişinin özenle yıkaması ve içine giren her malzemenin özenle seçilmesi gerektiğini belirtiyor.

12. Avrupa ülkelerinde genellikle çeşitli sebze ve et çeşitleri ile zenginleştirilen salata, Türkiye’de çeşit açısından biraz farklılık gösteriyor. Özellikle geleneksel yapıya baktığımızda salata, yemeklerle birlikte tüketiliyor ve genellikle domates, roka, kıvırcık gibi salata çeşitleri tercih ediliyor.

13. Köşebaşı yetkilileri, “Türkiye’nin neredeyse tamamına yayılmış, farklı yörelerde farklı hazırlık şekilleriyle sunulabilen gavurdağı salatasını hazırlarken kendine özgü şekilde, küp küp doğranmış domates ve ufak
soğan parçalarını, taze sıkılmış limon suyu, acı toz biber ve sumak ile harmanlıyoruz. Mümkün olabildiğince hafif olmasına dikkat ederken; mezelerle beraber ve daha sonra yemeğin ilerleyen sürecinde kebaplara da eşlik edecek şekilde hazırlayarak sunuyoruz. Orijinal reçetesine sadık kalarak özel kıldığımız bu salatamızın sırrı, ustalarımızın sihirli ellerinde saklı” diyor.

14. Yeşillik dışında salataya en çok yakışan malzemelerin başında fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kayısı, üzüm gibi meyvelerin
kurutulmuş halleri ile ananas, elma gibi yaş meyveler geliyor. Ayrıca somon, tavuk, ton balığı ve haşlanmış yumurta da sıklıkla kullanılıyor.

15. Salad Station yetkilileri, salatanın yanına en çok beyaz şarabın yakıştığını, yaz aylarında ise soğuk bir roze şarabın salataya lezzetle eşlik edeceğini belirtiyor.

16. Salatanın yemeklerden önce ordövr ya da birinci yemek olarak yenmesi
ise Fransızlarda ortaya çıkıyor. Bir rivayete göre, salatanın “iştah
açıcı” olduğuna inanan Fransızlar, bu nedenle salatayı yemeklerden önce tüketmeye başlamışlar.

17. Cafe Zanzibar’da üç çeşit peynirli, üç çeşit tavuklu, üç çeşit deniz ürünlü ve bir çeşit de kırmızı etli olmak üzere toplamda 10 farklı salata çeşidi bulunuyor.

18. Divan Pub ve Brasserie’lerin executive chef ’i Levent Şahin, temel salata sosu olan yağlimon ve balzamiğin en çok kullandıkları sos çeşitleri olduğunu belirtiyor. Ancak salataların çeşidine göre hardal sos, omega sos, nar ekşisi, tane hardal sos gibi özel soslar da kullandıkları oluyor. Şahin, salataya en çok yakışan sosun ise sebzenin ve diğer malzemelerin çeşidine göre değişiklik gösterdiğini söylüyor. Şahin, son olarak da domatesli salatalara limonlu sosların, peynirli salatalara ise balzamik sirkeli sosların yakıştığını sözlerine ekliyor.

19. Dünyadaki en büyük salata, İspanyol aşçılar tarafından yapılarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandı. 6 bin 500 kilogramlık dev salata, büyüklüğü ile binlerce insanın karnını doyurmaya yetti. Dünyadaki en pahalı salata ise 2003 yılında Londra’da bulunan The Hempel Hotel’de yapıldı. Yapımı yaklaşık altı saat süren salatanın içerisinde bebek yaprak salata, Beluga havyarı, rendelenmiş trüf, altın varak ile dekore edilmiş patates, yengeç, ıstakoz ve 30 yıllık balzamik sirke bulunuyordu. Bu muhteşem salata yaklaşık 1000 dolara satıldı.

20. Kırıntı’ya göre bir salatanın olmazsa olmazlarının başında özel soslar geliyor. Bunun yanı sıra salatanın rahat yenilebilecek geniş çukur bir tabakta servis edilmesi ise ayrı bir önem taşıyor.


kaynak : Touch İstanbul/Mine Savaş