Şenay Ünal Türkiye'deki yaklaşık 2,5 milyon işitme engelli, iletişimlerini sağlayabildikleri tek araç olan işaret diliyle kendilerini anlatabilmek için tüm kamusal alanlarda işaret dili.

Türkiye'deki yaklaşık 2,5 milyon işitme engelli, iletişimlerini sağlayabildikleri tek araç olan işaret diliyle kendilerini anlatabilmek için tüm kamusal alanlarda işaret dili tercümanı bulundurulmasını istiyor.
Kendisi de işitme engelli olan Çankaya İşitme Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği Başkanı Nihat Kihtir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işitme engellilerin yaşadıkları en önemli sorunun toplum tarafından ''anlaşılamamak'' olduğunu söyledi.
İşaret dilinin sağlıklı bir şekilde öğretilmesini ve kullanılmasını istediklerini ifade eden Kihtir, ''Çünkü anlaşılamamanın bedelinin ağırlığını hepimiz yaşıyoruz. Kimimiz hastanede işaret dili bilmeyen doktora ağrıyan yerimizi anlatmaya çalışırken, kimimiz de arkadaşlık kurmakta sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye'de işitme ve konuşma engelli sayısı yaklaşık 2,5 milyon. Engellilerin ailelerini de bu rakama dahil edince sayı 8,5 milyon gibi bir topluluğu kapsıyor'' dedi.

-''İşaret dili evrensel değildir''-

HÜ Mütercim Tercümanlık Fransızca Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Oral da işaret dilinin yabancı dil gibi ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini, bu nedenle evrensel bir işaret dili olmadığını kaydetti.
Teknolojideki gelişmelerin de işaret dilinde değişikliklere neden olduğunu ifade eden Oral, HÜ'nin 2 yıldır öğrencilerine işaret dili eğitimi vermeye başladığını söyledi.