Lenkeran balık ləvəngisi Azerbaycan mutfağının en güzel örneklerindendir. En lezzetli ləvəngi sadece Hazar Denizi'nde bulunan kutum balığından pişirilir. Ləvənginin içeriğini ceviz, soğan, lavaşana, tuz ve biber oluşturuyor. Yemeğin hazırlanması hiç de zor değil-esası şudur ki, taze balıktan istifade edersiniz. Eğer balığın havyarı varsa, onu atmayın. Ondan da çok lezzetli ləvəngi içi hazırlamak olur. Kürünü ceviz ve diğer yiyeceklere ilave edip karıştırın. Cevizin miktarını biraz azaltın.
Levengi balığın yanında sofraya bütün balık yemeklerinde olduğu gibi, mutlaka narşərab veriliyor.
balık Levengi
6-8 porsiyon için tasarlanmıştır
1 adet iri kutum
1 adet iri kuru soğan
1 ½ bardak ceviz içi
2 çorba kaşığı çamur asit + üstüne ve içine sürmek için (lavaşana da kullanabilirsiniz: bunun için lavaşananı sıcak suda yumuşayan kadar çözün)
zevke göre tuz
zevke göre biber
1. Balığın pulcuqlarını temizleyin, içalatını çıkarın. Sonra balığı yıkayın ve iyice kurulayın. Içini ve üstünü duzlayıb istiotlayın.
2. Levengi içini hazırlayın. Soğanı et makinesinden geçirin. Tülbente koyun ve suyunu iyice sıkın. Cevizi da makineden eksikliği. Bir kapta soğanı, cevizi, çamur asidi, ve zevke göre tuz-istiotu karıştırın.
3. Sobanı 180 ˚ C kadar qızdırın.
4. Balığın içine ve üstüne çamur asit sürün. Içini ləvəngi içiylə doldurun. Balığı mutfak ipiylə yapın veya kokteyl sopasıyla (Cocktail stick) sıkın.


5. Balığı fırın listinə koyup ısıtılmış fırında üstü kızarana ve içi bişənədək (yaklaşık 45 dakika içinde) pişirin.
6. Yanında narşarabla sofraya verin. Afiyet Olsun!