Myanmar, Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında, Bangladeş,Çin,Hindistan, Laos, ve Tayland arasında yer alan ülke.


Tarih

Myanmar'da gelişkin bir Buda uygarlığı var*dır. Terk edilmiş bir kent olan Pagan'da bu uygarlıktan izler görülür. Kentte 9-13. yüz*yıllar arasında yapılmış binlerce Buda tapına*ğı bulunmaktadır.11-19. yüzyıllarda Birmanya prensleri ara*sında amansız savaşlar oldu. 1820'de büyük Myanmar Generali Maha Bandula, Hindis*tan'ın İmphal (Manipur) ve Assam eyaletleri*ni ele geçirip Bengal'e yönelince, o zaman Hindistan'a egemen olan İngilizler Myanmar'ya savaş açtılar.

Maha Bandula geri püs*kürtüldü ve Myanmarlılar yalnızca Assam ve İmphal üzerindeki isteklerinden vazgeçmekle kalmadılar, aynı zamanda Aşağı Birmanya' nin Arakan ve Tenasserim bölgelerini de İngilizler'e bırakmaya zorlandılar. 1826-82'de ingilizler, Aşağı Myanmar'ı adım adım ele geçirdiler. Kral Thibavv'la 1886'da yapılan savaştan sonra, başkenti Mandalay olan Yu*karı Birmanya da İngilizler'in denetimi altına girdi. 1919'dan 1937'ye kadar Myanmar, "Birmanya" adı altında Hin*distan'ın bir eyaleti olarak İngiliz yönetimin*de kaldı.

Coğrafya

Myanmar, Çinhindi'nin kuzey batısında yer alır. Komşuları kuzey batıda Hindistan ve Bangladeş, kuzey doğuda Çin Halk Cumhuriyeti, güney doğuda Laos ve Tayland'dır. Ülkenin güney batı kıyıları Bengal Körfezi ile çevrilidir.

Doğal kaynaklar

Başlıca doğal kaynakları şunlardır: Petrol, Kereste, Kalay, Antimon, Çinko, Bakır, Tungsten, Kurşun, Kömür, Mermer, Kireçtaşı, Değerli Taşlar, Doğalgaz ve Hidro Enerji.

Doğal afetler
Nargis kasırgası


Etimoloji

Myanmar, yerel Myanma Naingngandaw isminden türetilmiştir. 12. yüzyıl döneminde bu yerel isim kullanılmaktaydı; ancak bu ismin etimolojisi hala netlik kazanmamıştır.


Vikipedi