Ruj denildiğinde çoğumuzun aklına hemen kırmızı rengi gelir. Bu belki de dilimize Fransızcadan geçen ruj (rouge) kelimesinin kırmızı anlamına gelmesindendir. Ama asıl sebep hafızalarımızda yer eden tüm karelerde, o özel kadınların dudaklarında kırınızı ruj olmasıdır Mesela Marılyn Monroe…

Parlak kırmızı ruj ile o kadar özdeşleşmiştir ki, onu başka bir renkle hayal bile edemeyiz. Marilyn’in yüzünü bu kadar tatlı ve güzel yapan unsurlardan biri de kuşkusuz kırmızı rujudur. Kırmızı ruj, kadınsı, asi, güçlü, gizemli ve cazibelidir Bu yüzden de kırmızı ruju sürmek cesaret ister. Çünkü dudaklarımızı kırmızıya boyadığımızda biliriz ki, anık yüzümüzün en dikkat çekici yeri dudaklarımızdır.

Kırmızı ruj kullanıp da yakıştırmanın allın kurallarından biri de burada yalıyor zaten. Kırmızı en parlak ve göze batan renklerden biri, o yüzden renkli bir giysi giyip bir de kırmızı ruj sürerseniz güz alıcı değil alacalı bulacalı olma ihtimaliniz, yüksek. Aynı şey makyajınız için de geçerli.

Eğer kırmızı ruj sürecekseniz yüzünüzde başka renk olmasın. Bunun anlamı hiç makyaj yapmamak değil elbette. Ama kırmızı rujla asla mavi, mor, yeşil gibi renkli bir far kullanmayın. Birçok makyaj uzmanı kırmızı ruj sürecekseniz eye-liner’dan bile uzak durmanızı, rimelle yetinmenizi öneriyorlar. Eğer gözlerin belirsizleşip dudakların ön plana çıktığı böyle bir tarzı benimsemek isterseniz ince bir fondötenin üzerine rujunuzla aynı tonda olması gereken allığınızı da çok hatif sürün, hatta mümkünse hiç allık sürmeyin. Gözlerinizde ise sadece rimel kullanın. Bu tarz özellikle genç kızlarda çok tüzel duruyor.

Ama gözlerinizi biraz daha belirlemeyi tercih ederseniz, siyah ve koyu griden pek şaşmayın en fazla kahverengi-bej tonlarını kullanın. Ve her durumda göz makyajınızı ve allığınızı hafif tutun. Hele göz çevresinde beyaz kapatıcı kullanmak bir palyaço görüntüsüne ulaşmanızı garanti edecektir. Eğer kırmızı giyiyorsanız rujunuzu giysinizle uyduramaya çalışmak her zaman başarılı sonuçlar vermez. Kırmızı bir giysiyle sade bir ruj ya da giysinizin renginde bir parlatıcı daha iyi durabilir.

Kırmızıyı nasıl sürmeli?

Yüzünüzü temizlemeden önce dudaklarınızı yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalayarak kurumuş derilerden kurutun. Koyu renkli bir ruj süreceğiniz zaman asla besleyici krem ya da dudak koruyucusu kullanmayın, bunlar rujunuzun yayılmasına sebep olur. Kırmızı rujun teninizle yapacağı kontrastı artırmak için ağzınızın çevresine fondöten ya da kapatıcı kullanın. Çünkü çoğu kadının dudak çevresi kızarmaya yatkındır. Dudaklarınıza rujdan önce fondöten ve pudra kullanmanız da rujun kalıcılığını arttıracaktır.

Koyu renkli rujlarla mutlaka aynı renkte kalem kullanın ve ruju kalemle çizdiğiniz çerçevenin içine sürün. İlk kan sürdükten sonra bir kağıt mendili dudaklarınıza bastırıp rujun yağını alın, sonra bir kat daha sürün. Bu da rujun kalıcılığını arttıracaktır. Özellikle dudaklarınızın ortasındaki ruj kolayca bozulur, buraya sık sık tekrar sürmelisiniz. Kırmızı ruj mat olarak da çok güzel duruyor ama siz parlak bir görünümü tercih ediyorsanız bile rujun kendi parlaklığıyla yetinin; üzerine yayılmasına vc dişlerinize bulaşmasına sebep olacak parlatıcılar sürmekten kaçının.

Kırmızı ruj seçerken tonu belirlemek çok önemli. Eğer pembemsi, beyaz bir teniniz varsa içinde hafif bir mavi tonu barındıran mürdüme yakın tonları tercih edin. Eğer buğday yada esmer tenliyseniz daha parlak, içinde turuncu barındıran, bayrak kırmızısı tonlarını deneyebilirsiniz. Özellikle esmerler, fuşya da dahil bütün parlak tonları kullanabilirler. Turuncu ruj ise insanı yaşlı gösterir ve sadece genç kızlara önerilir. Ve unutmayın, kırmızı rujdan daha cesur şeyleri hak ediyorsunuz.