Yüzyıllardır altının hayatımızdaki yeri tartışılmaz. Tanrıların elementine karşı kim durabilir? Altını dekorasyonda kullanmak zor olabilir ama sonuçları büyüleyici olacaktır.

Tarih bu element yüzünden yapılan savaşlarla dolu. Altının eşit uzunlukta çubuklar şeklinde olmak üzere, tarihte para olarak kullanıldığını biliyoruz. Bugüne kadar yeryüzünde insan eline ulaşmış altının çoğu hükümetlerin elinde. Isı alışverişinde önemli bir yansıtıcı olarak değerlendirildiği için de ayrıca mimaride de değer taşıyor. Peki ya dekorasyonda?

Dekorasyonda altın parıltılarını ve kendisini bolca kullanıyoruz. İnsan bilincinin bin yıllardır derinlerinde sakladığı ve kendini onurlandırdığına inandığı bu element, hala güncel bilincin dehlizlerinde geziyor. Kral ve kraliçelere layık bu büyülü elementi dekorasyonda kullanmaktan keyif alıyoruz, sonuçlarını seviyoruz, öneriyoruz.


Mitolojide, altın erkeğin, gümüş kadının sembolü olarak bilinir. Her ikisi de asalet ve zenginlik sembolüdür.


Tanrı'nın Elementine Dokunuyorum


Altının yanına en güzel şekilde eşlik eden mor renk de renklerin en özellerinden biridir. Bilgeliğin rengi moru ve hakimiyetin, kutsallığın elementi altını yan yana dekorasyonda kullanarak çok özel mekanlar yaratabilirsiniz. Feng Shui için, Güneydoğu'da bu ikiliyi bir arada kullanmanızı tavsiye edebilirim. Güneydoğu, zenginlik, bereket, para, refah köşeniz. Bu köşede duvarlarınızı mor, koltuklarınızın taşıyıcı kısımlarını altın rengi kullanabilirsiniz. Mor kumaşların olduğu bir yerde altın parlaklığına sahip aksesuarları dekora katabilirsiniz.
Altın gibi parlayan mumlar, ince altın ipliklerle işlenmiş kumaşlar, mor rengin yanında harika bir eşlikçi olacaktır.
Altın taklit bile olsa pırıltısının etkisini arttırmak için onu bir renkle sunmak gerekli. Bu nedenle yanında seçtiğiniz renk çok önemli. Altını turuncuyla kullanmak isteyebilirsiniz. Fakat sunduğu renk frekansı, çok benzer olduğu için sonuç sıkıcı ve boğucu olacaktır. Nefti yeşili, altın varakla kullanabilirsiniz, sonucu çok cazibeli olacaktır. Doygunluğu yüksek olan renkleri altının ve benzerlerinin yanında kullanmanız, hem rengin hem de altının etkisini artırır.
Siyah aynı şekilde etkili bir renk eşlikçisidir. Aydınlatma elemanlarına yakın duran altın ve altınla kaplanmış aksesuarlar etkilerini daha baskın sergileyeceklerdir.
İş hayatınızda karşılama alanlarında altını ve parlaklığını kullanmanız, çok etkileyici bir sonuç verecektir. Güçlü, kudretli, hakim ve seçilmişlik göstergesi olan altının ne kadar kullanıldığı da çok önemli.
Mesela bir duvarı baştan aşağı altınla kaplasanız bile aynı sonucu alamazsınız. Altının ne kadar çok alanda kullanıldığı değil, hangi renkle ve nerede yeteri kadar kullanıldığı önemlidir.
Mesela bir salonda tüm koltukların ağaç bölümlerini altın varakla kaplasanız, bir adet koltuğun altın varaklı olduğu bir salondan daha fazla etki yaratamazsınız. Dahası, bu son derece de yoz bir görüntü verecektir. Çokluk altın için göz boyayıcı, cezbedici, çekici ve mutlaka yapılası gelse de, altın, varak ve benzeri pırıltıların mutlaka yeteri kadar kullanılması uygun olacaktır.

'Az', Daha Çoktur

Dekorasyonda, az altın, varak ve pırıltı, çok zor bulunan bir şeyle sarmalandığınızı size hissettirir. Sadeliği, azın çokluğunu yaşamak için basite yaklaşın, sadeleşin. Meditatif çalışmaların yapılacağı yerlerde altın mumlar ve mor yastıklar bir arada olabilir. Bir iş yerinin girişinde mor bir duvarın önünde altın renkli ayaklarıyla cam bir masa sizi karşılayabilir. Yatak odanızın mor perdelerine, altın dokunuşlarla ince küçük iplikçikler katabilirsiniz. Altını bazı aksesuvarlarda ve çerçevelerde değerlendirebilirsiniz.

Kapı pervazlarında, kapı kollarında, koltuk şallarında, porselen çay fincanlarınızda, mumlarınızda kullanabilirsiniz. Girişte ayna kullanımına dikkat etmelisiniz. Girişin tam karşısındaki aynayı kaldırıyoruz, fakat kapıyı başka bir açıdan gören altın varaklı bir aynayı girişinizde değerlendirebilirsiniz. Mutfakta, tezgahla üst dolaplarınızı ayıran duvar karolarının derzlerinde, dolap kulplarında, mutfak kahvaltı masasına ait sandalyelerin ağaç veya metal bölümlerinde kullanabilirsiniz.

Vitrinlerinizin içinde altın parıltısını güçlendirmek için aydınlatmanın önemini unutmayınız. Tavandan aydınlatma ürünlerinde altın parıltılı parçalar, ışığın yansımasına şık bir katkıda bulunurken, zengin ve asil gösterecek ayrıntıları da yaratmanıza yardımcı olacaktır. İçinde mor, mavi, yeşil, kahverengi renklerin olduğu tabloların çerçevelerini altın varaklarla değerlendirebilirsiniz. Merdiven boşluğunuzdaki resim çerçevelerinizi altın varaklı olarak seçebilirsiniz.

Altın dokunuşlar yapacaksanız, yanına eşlik eden rengin, renk doygunluğunun yüksek olmasını tercih edin. Soft renkler, beyaz, krem kullanımda incelik isteyen zorluklar yaratabilir. Kahverengi ve altın varak, altın sim, altın işlemeler çok güzel sonuçlar verir.