10 Kasım 1963




KRAL TANJU DOĞDU


Artık sadece 1 gol gerekiyordu mucizyeyi gerçekleştirmek için... Rakip dağılmış, dalga dalga gelen Galatasaray akınları karşısında ne yapacağını şaşırmıştı. Prekazi'nin uzun pasıyla bir kez daha harektlendi Tanju... Ceza alanının solunda topu önüne aldı, düzeltti ve müthiş bir falsoyla kaleye doğru yolladı... Top ağlara giderken, Avrupa Kupaları tarihimizin en güzel gollerinden birini atmanın sevinciyle, Şampiyon Kulüpler Kupası'nda çeyrek finale yükselmenin mutluluğunu birbirine karışmıştı artık.. Büyük golcü, yine çok büyük bir gol atmıştı.

10 Kasım 1963'te Samsun'da dünyaya gelen Tanju Çolak, Türk futbolunun yetiştirdiği en büyük golcülerden biriydi. Samsun Yolspor'da başlayan futbol yaşamına Samsunspor formasıyla devam etti.

Samsunspor formasıyla 84-85 ve 85-86 sezonlarında Gol Kralı oldu. Tüm zamanların Türkiye 1. Ligi'nde en çok gol atan oyuncusu ünvanını Metin Oktay'ın elinden alan ve 240 golle uzun süre bu halen sahibi olan Tanju Çolak (Daha sonra bu rekorunu Hakan Şükür'e devretti) kariyerinin en parlak günlerini Galatasaray'da yaşadı.

1987-88 sezonunda tam 39 gol atarak Avrupa Gol Krallığı'nı kazandı ve France Football Dergisi'nin düzenlediği Altın Ayakkabı ödülünü alan ilk Türk oldu. 39 golle 1. Lig'de bir sezonda en çok gol atan isim ünvanını da eline geçirdi. Özellikle Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı finale yükselen takımın en büyük hücum silahı olan Tanju, Neuchtael maçında attığı 3 golün yanı sıra 1-0'lık Monaco galibiyetinde de tek goün sahibiydi.

1991-92 sezonunda gol krallığını sarı-kırmızılı kulübe getiren Tanju aynı sezonun sonunda ezeli rakip Fenerbahçe'ye transfer oldu. Fenerbahçe'de de bir gol krallığı elde eden Tanju, daha sonr İstanbulspor forması giydi ve başına gelen olaylar yüzünden futbolu bırakmak zorunda kaldı.

Ceza alanı içinde inanılmaz bir gol sezgisine sahipti. Her iki ayağını da iyi kullanır, kafa vuruşlarında büyük isabet sağlardı. Türkiye'nin en iyi röveşata yapan futbolcularından biri olan ve bu tür sayısız gollere imza atan Tanju, aynı zamanda frikik ve penaltı uzmanıydı.

Büyük golcülüğüne karşın özel yaşamındaki düzensizlik nedeniyle 3-4 yıl daha oynayabilecekken erken futboldan ayrılan Tanjui A Milli Takım'da da 31 kez görev yaptı ve 9 gol attı.