Bu en özel günün mükemmel geçmesini garantilemek imkansız değil. Tek yapılması gereken bir düğün takvimi oluşturup en az altı ay kala hazırlıklara başlamak. Ve panik yapmadan, bu süreçten keyif alarak adım adım ilerlemek…

Olaya hangi açıdan baktığınıza bağlı olarak altı ay çok uzun ya da çok az bir süre gibi gelebilir. Elinizdeki süre bu ise yapmanız gereken çok şey var. İşe altı aylık düğün takvimi hazırlamakla başlayın. Ne zaman neler yapmanız gerektiğine karar verdiğinizde atmanız gereken diğer adımlar kolaylaşacaktır. İşin sırrı? Gerçekçi bir plan hazırlamak ve iş bitirici birkaç yakın arkadaştan yardım istemek.

6 ay
İşin sırrı planlamada


Nasıl bir düğün istediğinize karar verin ve bunu ailelerinizle paylaşın. Bu işin en önemli kısmıdır.

Bütçenizin ne kadar olduğunu belirleyin ve not ettiğiniz rakamın çok az üzerine çıkmanız gerektiğini bilin. Düğünün ardından bunun acısını çekmek istemezsiniz.

Her iki taraftan kimin hangi masrafları üstleneceğini konuşun. Böylece kimse kötü sürprizlerle karşılaşmaz.

Acilen mekan arayışına başlayın. Hayalinizdeki yeri bulduğunuzda, kaç ay öncesinden rezervasyon yapmanız gerektiğini sorun.

Düğüne davet edeceğiniz insan sayısını belirleyin. Bu rakam belli olur olmaz rezervasyonunuzu teyit edin.

Nikah için gerekli evrakları öğrenip hazırlıklara başlayın. Ve hemen ardından nikah tarihi için gün alın. Bunun için çok zamanınız olduğunu düşünüp boşuna oyalanmayın.

Gelinlik dergilerine alıcı gözle bakmaya başlayın.

5 ay
Doğru zamanlama


Davetli olan herkese şimdiden düğün tarihini bildirin. Davetiyeleri göndermek için henüz zamanınız olabilir ancak herkesi, özellikle de yurtdışından veya şehir dışından gelecek olanları önceden bilgilendirmeniz gerekir. Düğününüz başka bir şehirde olacaksa herkese önceden haber vererek davetlilere uçak ya da otel gibi rezervasyonlarını ayarlamaları için yeterli süreyi tanımış olursunuz.

Fotoğrafçınızı seçin. Onunla nasıl kareler çekmesini istediğinizi yüz yüze ve ayrıntılı konuşun. Bu düğünü kamera ile çekecek kişi için de geçerli. Daha sonra düğün cd’nizi izlerken hayal kırıklığı yaşamamak içn tüm istek ve beklentilerinizi dile getirin. Fotoğraflar ve video kaydı bu özel günden geriye kalan en somut ve değerli şeylerdir.

Müzik konusunu ayarlayın: O gün düğünde çalınacak müzikler, orkestra, dj… Tümünü önceden planlamak son günlerdeki telaşınızı hafifletir.

Nikah şahitlerinizi seçin.

Gelinliğinizi diktirecekseniz acilen harekete geçin.

Balayı meselesini müstakbel eşinizle konuşun. Erken rezervasyon birçok avantajı beraberinde getirecektir.

Gelinlik için gerekli işlemleri başlattınız. Peki ya damatlık?

4 ay
Biraz hızlanın


Davetiyelerinizi sipariş edin. LCV isteyip istemediğinizi, bunun çocuklu ya da çocuksuz bir düğün olup olmadığını belirtmeyi unutmayın.

Düğün mekanına nasıl gideceğinizi konuşun.

Pastanızı seçip sipariş edin.

Eğer gelinlik seçerken ayarlamadıysanız ayakkabı, çanta ve gelin çiçeği gibi önemli ayrıntıları halledin.

Nikah şekerlerini sipariş edin.

Kuaförünüzle bir araya gelip yaptıracağınız gelin saçının provasını yapın.

Balayında ihtiyacınız olacak eşyaların listesini hazırlayın. Özellikle de yaşadığınız yerden farklı bir iklime gidecekseniz biraz araştırma yapın.

Balayınızı yurtdışında geçirecekseniz pasaport sürelerinin bitiş tarihlerini ve vizeye ihtiyaç olup olmadığını kontrol edin.

3 ay
Telaşa gerek yok!


Makyajınızı yapacak kişi ile birkaç farklı makyaj deneyin. Hatta her denemede fotoğraf çektirin. Böylece size en çok yakışan seçeneği daha kolay tespit edersiniz.

Hediye listesi hazırlayacaksanız acele edin. Ve bunu davetlilerle paylaşın.

Davetiyeleri düğününüze katılacak olan herkese postalayın.

Alyanslarınızı seçin.

Fotoğrafçı, kameraman, mekan, kuaför, makyaj ile ilgili, kısaca tüm randevularınızı teyit edin.

Stres atmak için –belki de zaten düzenli olarak spor yapıyorsunuz- hoşlandığınız bir sporu yapmaya başlayın. Bu hem stresinizi azaltacaktır hem de düğün günü daha formda görünmenizi sağlayacaktır. Çok sıkı diyet ve ekstrem sporlar sakıncalı. Ölçülerinizin aniden çok değişip gelinliğinizin üzerinizde kötü görünmesini istemezsiniz değil mi?

2 ay
Gelin dediğin güzeldir


Hazırlıkların bu aşamasında gelinliğinizin hazır olması gerekiyor. Öyleyse gelinlik, saç ve makyaj ile genel bir prova yapmanız faydalı olabilir. Böylece hiç hoşunuza gitmeyen bir şey olursa onu değiştirmek için hâlâ biraz vaktiniz olur.

Cilt ve vücut bakımı için randevularınızı ayarlayın.

Bekarlığa veda partisi vermeyi düşünüyorsanız bunu şimdiden planlayıp arkadaşlarınıza duyurun. Ancak bu eğlenceyi asla son geceye bırakmayın. Düğününüzde yorgun olmak veya bitkin görünmek istemezsiniz.

1 ay
Maratonun sonu


Bundan sonraki işleri, tüm ayrıntıları sizin yerinize takip edecek çok güvendiğiniz kişilere bırakın. Artık detayları düşünmek zorunda değilsiniz. Kendinize odaklanın.

Saç boyanız veya kesiminiz tazelenecekse bunu son günlere bırakmayın. Şimdi bunu yapmanın tam zamanı!

Yeterince yoruldunuz! Düğüne bir hafta kala keyifli, rahatlatıcı bir masaj veya hamam; bir gün kala manikür-pedikür gibi son bakımlarınızı da yaptırdınız mı takvimi bir kenara bırakma zamanı gelmiş demektir. Geriye kalan tek şey bu en özel günün keyfine varmak!

Kaynak: Bride’s