ÇOCUK İSTİSMARI NEDENLERİ NELERDİR?
Çocuk istismarı,çocuğun fiziksel,duygusal,cinsel istismarını ve çocuğun ihmalini de içine alan,toplumun her kesimini etkileyen sosyal bir sorundur.
Çocuğun ebeveynleri , bakıcıları veya diğer yetişkinler tarafından fiziksel veya duygusal olarak sömürülmesi çocuk istismarının en genel tanımıdır.
Çocuk istismarını dört başlık altında toplamak mümkündür.Bunlar:İhmal,fiziksel istismar duygusal istismar ve cinsel istismardır.
1-İhmal
En sık rastlanan ve en öldürücü olan istismar türüdür.Çocuğun sığınma ,güvenlik, gözetim ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmamasıdır.İhmal,fiziksel ,eğitimsel veya duygusal olabilir.
Fiziksel İhmal:Tıbbi bakımı reddetme,geciktirme,engelleme,terk,evden atma yada evden kaçmış çocuğun eve dönmesine izin vermeme yetersiz bakım ve takibi kapsar.
Eğitimsel İhmalocuğun sürekli evden kaçmasına göz yumma,çocuğu zorunlu eğitimden mahrum bırakma,ve çocuğun eğitim ve giyim ihtiyaçlarını karşılamamayı kapsar.
Duygusal İhmalocuğun sevgi gereksinimine kayıtsızlık,ihtiyaç duyduğu ruhsal ve sosyal özeni göstermeme,çocuğun evcil hayvanlarına ve ebeveynlerine şiddet kullanımı,çocuğun uyuşturucu ve alkol kullanımına göz yumma gibi ebeveyn ilgisizliğini kapsar.
İstismar ve ihmali birbirinden ayıran en temel nokta istismarın aktif, ihmalin ise pasif bir olgu olmasıdır(Polat , 2001)
2-Fiziksel İstismar
Fiziksel istismar 18 yaş altındaki çocuğun sorumluluğu alan kişiler tarafından fiziksel
olarak yaralanması olarak tanımlanır.Fiziksel istismar ve ihmal çocuklarda ve adolesanlarda ciddi toplusal sağlık sorunudur(Tüzün )
İhmalden sonra en sık görülen çocuk istismarı türüdür.Çocuğun fizik,sel olarak zarar görmesidir. Dayak,itme,yumruklamak ,tırmalamak,tokatlamak,çekiştirmek,boğazımı sıkmak,tekmelememek,dövmek,sarılmak,herhangi bir eşyayı üzerine fırlatmak, terk edilmekle tehdit edilmek,evcil hayvanlarına şiddet uygulamak,annesine babasına yada diğer kardeşlerine şiddet uygulamak fiziksel istismar kapsamına girer.Çocuk disiplini ve cezalandırma yöntemleri bu istismar türünün temelini oluşturur.
Fiziksel istismar zihinlerimizde dayak atma olarak canlanmakla birlikte dayağın yanı sıra alet kullanımı ve çeşitli işkence yöntemlerini de kapsayan ve sonuçları acısından yıkımla giden bir seyir alan istismar türüdür.Örneğin bir danışanım çocukken babasının kendisini ve kardeşini banyoya sokup giysilerini çıkardıktan sonra hortumla soğuk su sıktığını ağlayarak anlatmıştı.
Fiziksel istismar için çeşitli tanımlar bulunmasına karşın hepsinin üzerinde birleştiği nokta çocuğun sağlığını olumsuz etkileyen ve vücutta iz bırakan lezyonların ve yaralanmaların olmasıdır.(Polati2001)