Tıbbi Atıklarla İlgili Personel Eğitimi
Eğitim ile ilgili kurslar bu konuda uzmanlaşmış kuruluşlar ile birlikte değişik eğitim düzeylerinde düzenlenmelidir. Bu kurslarda öncelikle aşağıdaki konular işlenmelidir:

· Personelin bilgilendirilmesi ve motivasyonu

· Atıkların tanınması ve sınıflandırılması

· Atıkların kaynağında sınıflarına ayrıştırılması

· Hastane içi taşıma ve depolama için uygun şekilde hazırlanması

· Uygun ekipman ve malzemelerin seçilmesi ve hazırlanması

· Personel için uygun koruyucu ekipmanın temin edilmesi, kullanılması

· Toplama ve taşıma ekipmanının bakımı temizlenmesi ve dezenfeksiyonu

· Atıkların sağlık kuruluşu içinde geçici depolanması

· Nihai bertaraf yöntemleri ve teknolojileri



Tıbbi Atık Bertaraf Yöntemleri



Sterilizasyon


Bakteri sporları dahil her türlü mikrobiyal yaşamın fiziksel, kimyasal, mekanik metotlar veya radyasyon (irradiation) yoluyla tamamen yok edilmesini veya bu mikroorganizmaların seviyesinin % 99,9999 oranında azaltılmasını sağlayan bertaraf yöntemidir.




Yakma

Tıbbi atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan lisans almış tesislerde özel fırınlarda yüksek sıcaklıklarda yakılarak zararsız hale getirilmesi ve hacminin önemli ölçüde azaltılmasıdır.

Yakma işlemine tabi tutulacak tıbbi atıklar içinde; başta kırılmış termometreler, kullanılmış piller/bataryalar gibi yüksek düzeyde civa ve kadmiyum içeren atıklar olmak üzere, gümüş tuzları içeren radyolojik atıklar, ağır metaller içeren ampuller ve basınçlı kaplar bulunmaz.



Tıbbi atıklar, Bakanlığın gerekli gördüğü durumlarda ve izni dahilinde, çevreye zarar verilmemesi, gereken tedbirlerin alınması, baca gazı emisyonlarında Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerinin sağlanması ve sürekli olmamak şartıyla çimento fabrikalarında da yakılabilir.