İngiltere’de faaliyet gösteren en büyük danışmanlık şirketlerinden Mercer Human Resource Consulting’in hazırladığı yaşam kalitesi endeksinde Zürih birinci sırada İstanbul ise 108. sırada yer aldı.

Dünyanın 200’den fazla kentini bireylerin güvenliği çevre eğitim sağlık ulaşım gibi kamu hizmetleri ve yaşam kalitesini belirleyen diğer pek çok unsuru dikkate alarak değerlendiren Mercer uzmanları geçen yıl 107’nci olan İstanbul’u listenin 108. sırasına oturttu.

Mercer’in geleneksel yaşam kalitesi endeksinde geçen yıl 107. sırada yer alan İstanbul her iki yılda da yüzde 77.1’lik bir yaşam kalitesi reytingini tutturdu. Buna karşılık listenin ilk 10’unu oluşturan Zürih Cenevre Vancouver Viyana Auckland Düseldorf Frankfurt MünihBern Sidney gibi kentlerse 108.2-106.5 gibi reytingler tutturmayı başardı.



İstanbul 108'inci sırada yer alıyor.

Listede Bangkok Tel Aviv San Jose Seul Limasol Cape Town Santiago Bouenes Aires Kuala Lumpur ve Avrupa ile ABD’deki pek çok kentin altında yer alan İstanbul; Bükreş Zagreb Manila Sofya Pekin Kazablanka Cakarta Yeni Delhi Beyrutİslamabad Belgrad CiddeSaraybosna Kiev Moskova Tahran Amman Kahire gibi önemli kentleriyse geride bıraktı.

SON 10
Bağdat’ın yaşam koşulları açısından dünyanın en kötü durumdaki kenti seçildiği listenin son 10’unuysa sondan başa doğru Bağdat Kongo’nun Brazaville kenti orta Afrika Cumhuriyeti’nden Bangui Sudan’ın başkenti Hartum ve Kongo’nun Pointe Noire Çad’ın Ndjamena Yemen’in Sanaa Nijerya’nın Port Harcourt Moritanya’nın Nouakhott ileBurkina Faso’nun Ouagadougou kentleri oluşturdu.

İLK 30 KENTİN YARISI BATI AVRUPA’DA
İrlanda’nın başkenti Dublin’in 24 Paris’in 33 ve Londra’nın 39’uncu sırada yer aldığı listeyi hazırlayan uzmanlar dünyanın yaşamak için en güzel ilk 30 kentinin yarısının batı Avrupa’da yer aldığına dikkati çekti.

Türünün en geniş kabulü gören araştırmasında Almanya ve İsviçre’nin listenin ilk 10’una üçer kent sokarak büyük bir başarıya imza attıklarına işaret eden uzmanlar liste hazırlanırken sadece ekonomik değil sosyal ve siyasal faktörleri de göz önünde tuttuklarını vurguladı.

Uzmanlar AB üyeliğinin Doğu Avrupa kentlerinin listedeki yerlerini olumlu etkilediğini ve bu kentlerin listede tırmanışa geçtiklerini de kaydetti.