06 Ağustos 1976



MARMARA KUPASI GALATASARAY’IN

Şimdilerde olduğu gibi 70’li yıllarda da kürekte Galatasaray ile Fenerbahçe arasında çok sıkı bir rekabet mevcuttu. Bu rekabetin kökeninde Galatasaray’ın diğer pek çok spor branşında olduğu gibi kürekte de öncülük eden kulüp olmasının büyük payı vardı. Ancak Fenerbahçelilerin deniz kenarında bir lokale sahip olmaları dolayısıyla su sporlarına erken bir tarihte girmiş olmaları bu spor branşında da Galatasaray’ı kendilerine en büyük rakip olarak görmelerine yol açmıştı.
Bu sebepten dolayı da iki kulüp arasında futbolda olduğu gibi neredeyse geride kalan 80 yıllık süreçte kürekte de büyük bir rekabet yaşanmıştır. Bu rekabetin bir yansıması da 70’li yıllarda düzenlenen Marmara Kupası Yarışları’ydı. Türkiye Şampiyonası öncesi son büyük prova olan ve favori takımların katıldığı bu bölgesel yarışlar o günlerde büyük ilgi çeker ve bu yarışları kazanan takım o seneki Türkiye Şampiyona’sı içinde en iddialı takım konumuna yükselirdi.
1976 yılında Küçükçekmece parkurunda yapılan yarışlar sonunda Galatasaray, kupürde de görüleceği üzere değişik kategorilerde 14 birincilik almış ve adını o senede şampiyon olarak zirveye yazdırmıştı.