22 Temmuz 1950



KULÜP LOKALİ YANDI

Galatasaray Spor Kulübü Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi ve ardından Moda’daki lokaline işgal kuvvetleri tarafından el konmasıyla birlikte kelimenin tam anlamıyla yersiz yurtsuz kalmıştı. Bu zor yıllarda kimi zaman köprü altında Amir Efendi’nin kahvesinde toplanmışlar, kimi zamanda Yusuf Ziya (Öniş) Bey’in yazıhanesini lokal olarak kullanmışlardı.
1922 ile 1924 yılları arasında ise Elhamra Sineması’nın üstündeki iki odalı bir büroyu kiralayarak lokal haline getirmişlerdi. Cumhuriyetin ilanının ardından da kalıcı bir yer arayışı başlamıştı. O sıralar İdman Cemiyetleri İttifakı Başkanı olan Ali Sami (Yen) Bey’in çabalarıyla da Beyoğlu’nda Amerikalıların spor salonu olarak kullandığı bir mekan aylık 80 lira kira karşılığında yeni kulüp merkezi olmuştu. 1938 yılında ise Muslihittin Peykoğlu’nun çabalarıyla söz konusu bina satın alınarak Galatasaray’ın mülkü haline getirilmişti.Bu arada belediyenin bu lokalin bulunduğu sokağa Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen Hasnun Galip’in adını vermesiyle de, bu lokal ve onun bulunuduğu sokak Galatasaraylılar için ayrı bir değer kazanmıştı.
Ve bu merkez 1950 yılının 22 Temmuz günü elektrik kontağından çıkan bir yangın sonucu yanmış ve ciddi hasar görmüştü.Tek teselli kupaların lisede olması dolayısıyla bu yangından kurtulmuş olmasıydı. Bu arada yangın sonrası Ali Sami Yen bizzat işin başına geçmiş ve lokalin yeniden eski haline gelmesi için gece demeden gündüz demeden çalışmıştı. Kısa zamanda herşey eskisi gibiydi. Bütün bunlar bir zamanlar Galatasaray’ı sıfırdan kuran bir adamın sevdiği kulübü uğruna neler yapacağının belgesi olarak da tarihe geçecekti. Son büyük hizmeti olaraktan…