Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Binnur Okangünümüzde cinsiyet ayırt etmeksizin hemen hemen her sektörde uzun çalışma saatleri
yoğun tempo
iş stresi gibi sebeplerle beslenme düzeninin bir kenara atıldığını belirtiyor. Özellikle kahvaltının atlanılmaması gerektiğini belirten Dyt. Okan
ofiste sıvı tüketiminin de oldukça önemli olduğunu hatırlatıyor.
Büyük çoğunluğun “Beslenmemi düzenlemek için yoğunluğun azalmasınıtatil dönemini bekliyorum” diyerek doğru beslenmeyi ertelediğini
bazılarının ise “Bu düzende nasıl kendime özen gösterebilirim?” şeklinde bu konuda iyice umutsuz olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan
iş temposu ne olursa olursa beslenmenin asla gözardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Kahvaltıyı atlamayın
“İş hayatında erken mesai saatiyle beraber en çok yapılan hata kahvaltının atlanması. Kahvaltısız başlanmış bir günde ne yaparsanız yapın ‘sağlıklı beslendim’ diyemezsiniz. ‘Kahvaltımı yapıyorum ama ofiste’ diyorsanız da hata yapıyorsunuz” diyen Dyt. Okanöncelikli tercihin uyandıktan sonra ilk yarım saatte yapılmış bir kahvaltı olduğunu söylüyor. Ancak kişi bunu yapamıyorsa
ilk yarım saatte kan şekerini düzenleyecek
metabolizmayı uyandıracak
zihnin çalışmaya başlamasına yardımcı bir ara öğün yapıp evden öyle çıkmasını öneren Dyt. Okan
bunun için şu besinlerden birinin tercih edilebileceğini belirtiyor:
• Bir kutu probiyotik yoğurt (içine yulaf ezmesi eklenebilir)
• Bir su bardağı süt + bir porsiyon taze-kuru meyve
• Bir küçük kase mısır gevreği/müsli
Bu öğün alındıktan sonra iki saat içinde mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğinin altını çizen Dyt. Okankahvaltı alternatiflerini ise şöyle sıralıyor:
• Yarım simit + beyaz peynir
• Yağsız kepekli tost
• Beyaz peynirli sandviç
Dyt. Okan kahvaltıda bu besinlerin beraberinde söğüş domatessalatalık tüketilmesinde büyük fayda olduğunu da sözlerine ekliyor.
Çantanızda kuru meyve bulundurun
Kahvaltıdan sonraki ara öğünde ise taze meyve tüketmenin en uygun seçenek olduğunu belirten Dyt. Okantaze meyve imkanı olmadığında ise ofiste
arabada veya çantada bulundurulması kolay alternatifler olan üç-dört adet kuru kayısı
bir yemek kaşığı kuru üzüm ya da kuru dut veya bir-iki adet kuru incir tüketilmesinin faydalı olacağını dile getiriyor. “En kötü ihtimalle
öğle yemeğine kadar aç beklemektense bol süt (süttozu değil) ile yapılmış açık çay veya kafeinsiz kahve tüketmek de bir çözümdür” diyen Dyt. Okan öğle yemeği içinse şu önerilerde bulunuyor:
• Bir porsiyon ızgara/haşlama/fırın et/tavuk/balık + salata + çorba veya ekmek (esmer)
• Kepekli tavuklu/peynirli/ton balıklı sandviç + ayran
• Izgara tavuklu/ton balıklı/akdeniz salata + ekmek
Karbonhidrat alımından korkmayın
Öğle yemeğinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın çoğunluğun yaptığı hatayı tekrarlamamak; ekmek ve çorba tüketmektenkarbonhidrat alımından korkmamak gerektiğini belirten Dyt. Okan
“Kontrollü miktarda tüketilen karbobhidrat hem öğleden sonraki enerjimizi yönetir hem de ikindi
akşam ve gece tekrarlayan tatlı ataklarının önüne geçer” diyor.
İkindi ara öğün seçiminin ise akşam yemeği ve gece atıştırmalarını yönetmemizi sağladığını vurgulayan Dyt. Okanikindi alternatiflerini şöyle sıralıyor:
• Beyaz peynirli kepekli sandviç
• Yağsız kepekli tost
• Meyve + yoğurt
• Grissini + peynir
• Kepekli yağsız bisküvi +ayran
• Bir küçük kase mısır gevreği/müsli + süt
Akşam yemeği 19:00 -19:30 arasında yenmeli
Akşam yemekleri uzayan mesai saatlerinden dolayı geç saatlere kalıyorsaakşam yemeğini yemek için eve gitmeyi beklememek gerektiğini söyleyen Dyt. Okan
“19.00-19.30 saatleri arasında ofiste de olsa akşam yemeği yenmeli. Eve geç saatlerde gidiliyorsa ailece sofraya oturup ana yemek değil ara öğün tüketilmelidir. Ya da akşam yemeğinde alınması gereken besinler ikiye bölünüp
yarısı ofiste
geriye kalanı eve gidince tüketilebilir. Böylece sofraya çok aç oturmayarak
planlanandan daha fazlası yenmemiş
yemek sonrası tatlılara yada abur cuburlara karşı kontrol sağlanmış olur” diyor.
Dyt. Okan‘Akşam yemekten sonra veya şu saatten sonra yemek yemek yasak’ tavrının bir süre sonra kontrolünü tamamen kaybetmemize
anlamsız atıştırmalara veya tatlı krizlerine sebep olabileceğinin de altını çiziyor ve yemekten iki saat kadar sonra eğer hemen yatılmayacaksa şu besinlerin tüketilebileceğini belirtiyor:
• Meyve + süt
• Meyve + peynir
• Meyveli yoğurt
• Mısır gevreği/müsli + süt
• Grissini + peynir
Dyt. Okan son olarakbeslenme düzeniyle beraber günlük sıvı alımının da ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek
“Süt
ayran
şekersiz içecekler
bitki çayları tüketilmeli ancak sadece bir şeyler içerek sıvı ihtiyacının karşılandığı düşünülmemeli
mutlaka su içilmelidir” diyor.