Orcad Capture Kullanımı


Yeni Tasarım Sayfası Oluşturma Capture açıldığında ekrana Session log sayfası gelir (Şekil 1). Yeni bir proje yapmak için File menüsünden New Project bölümü seçilir.


Şekil 1</IMG>


Şekil 2</IMG>
Bu işlem yapıldığında ekrana Şekil 2 gelir. Name kısmına yapacağımız çalışmanın ismi yazılır. Dosya isminin altında dört bölüm bulunur. Eğer yapacağımız çalışmada ilerde simülasyon türü uygulamalar yer alacaksa Analog or Mixed Signal Circuit Wizard, PC Board Wizard, Programmable Logic Wizard ikonlarından herngi birini tıklarız. Bunların kullanım yerleri ikonlar seçildiğinde karşılarında yazmaktadır. Biz genellikle Schematic ikonunu seçeriz.
Bu işlemin ardından Location bölümüne çalışma dosyamızı kaydedeceğimiz klasörün yerini belirtmeliyiz. Bu işlemi Browse ikonu ile yaparız. Tabi ki bütün bu çalışmalara başlamadan önce çalışmalarımızı saklamak için yeni bir klasör açmamız iyi olur.


Şekil 3</IMG>
File menüsünden Open'ı kullanarak daha önce yapmış olduğumuz çalışmalara ulaşabiliriz (Şekil 3).


Şekil 4</IMG>
View menüsünden Toolbar'ı seçerek kısayol tuşlarını aktif hale getirmiş oluruz (Şekil 4). Kısayol tuşlarından New'i seçip dosya ismini yazıp, yerini belirttiğimizde ekrana Şekil 5'teki gibi bir görüntü gelir. Burası dizayn yapacağımız sayfamızdır.


Şekil 5</IMG>
Yanlışlıkla bu sayfayı kapatırsak Şekil.6'daki bölümü tıklayarak sayfayı tekrar açabiliriz.


Şekil 6</IMG>


Şekil 7</IMG>
Çalışma sayfamız açıkken sağ tarafta bir kısayol menüsü bulunur. Bu kısayol menüsünü ile çalışma sayfamızda yapacağımız düzenlemelerde kullanacağız. Mouse kursörünü menüdeki herhangi bir kısayolun üzerine getirdiğimizde bu kısayolun ismi belirir, tıkladığımızda ise aktif hale geçer. Bunlardan birincisi mouse kursörünü aktif yapar ve sayfa üzerinde serbestçe hareket etmesini sağlar.

Şema Çizimi
- Kısayol Tuşlarının Tanımı Place Part : Kullanılacak devre elemanını seçmemizi sağlar (Şekil 8). Burada kullancağımız elemanın ismini yazıp OK dediğimizde elemanı seçmiş oluruz (Şekil 9).



Şekil 8</IMG>



Şekil 9</IMG>



Şekil 10</IMG>
Örneğin bir direnç seçelim. Kullanacağımız direnç sayısı kadar mouse'un sol tuşuna tıklarız ve elemanları seçtikten sonra işlemi bitirmek için mouse'un sağ tuşuna basıp End Mode'u seçeriz (Şekil 10).
Place Wire : Elemanları birbirine bağlamamızı sağlar. Mouse imleci elemanın ucundaki karenin içinde iken sol tuşa tıklanarak bağlantı sağlanır. Dönüşlerde ve birleştirmelerde yine sol tuş kullanılır. İşlem sonunda sağ tuşa tıklanır ve End Wire seçilir ya da Escape tuşuda aynı görev için kullanılabilir.



Şekil 11</IMG>



Şekil 12</IMG>
Place Bus : Çoklu yol çizimlerinde kullanılır.
Place Jonction : Bağlantı noktalarında yolların birleştirilmesi için kullanılır.
Place Bus Entry : Yoldan bus'a geçiş için kullanılır.
Place Ground : Şase bağlantısı yapmak için kullanılır.
Place Power : Besleme kaynağı bağlantısı yapmak için kullanılır.
Place Port : Giriş ve çıkış portları bağlamada kullanılır.
Place Pin : Pin yerleştirmek için kullanılır.
PlaceOff-Page Connector : Konnektör bağlantısı yapmak için kullanılır.
Place No Connect : Bağlantı olmayan uçları belirtmek için kullanılır.
Place Line : Çizgi çizmek için kullanılır.
Place Ellips : Elips çizmek için kullanılır.
Place Polyline : Kırıklı çizgi çizmek için kullanılır.
Place Rectangle : Dörtgen çizmek için kullanılır.
Place Arc : Yay çizmek için kullanılır.
Place Text : Metin eklemek için kullanılır.



- Çizim İşlemleri
Seçtiğimiz elemanın yerini değiştirmek için mouse'nin sol tuşuna basılı olarak sürüklememiz gerekir.bulunduğu yerde konumunu değiştirmek için sağ tuşa basıp Rotate komutunu (Şekil 13) seçeriz yada aynı işlemi yapmak için eleman seçili iken klavyedeki R tuşunu kullanabiliriz. Seçili elemanı mouse ile çift tıkladığımızda ekrana Şekil 14'te görülen bir pencere karşımıza çıkar. Buradan elemanın özelliklerini değiştirebiliriz. Eğer elemanın üzerindeki yazıya çift tıklarsak Şekil 15'teki ekran karşımıza gelir.



Şekil 13</IMG>



Şekil 14</IMG>



Şekil 15</IMG>
Bu ekranda elemanın değeri yazılır ve yazının özellikleri değiştirilebilir. Kullandığımız bu işlemlerin hepsi Place menüsünden de yapılabilir.



Şekil 16</IMG>


Sayfa ayarları için Options menüsünden Shematic Page Properties seçilir (Şekil 16).



Şekil 17</IMG>
Sayfa ebatı, ölçü birimi, grid aralıkları ve sayfaya ait diğer özellikleri buradan ayarlayabiliriz (Şekil 17).
Devre dizayn işlemleri bitirildikten sonra File menüsünden Save komutu ile dosya kaydedilir.



Şekil 18