Dünyada bugüne kadar inşa edilmiş en büyük ve en dikkate değer dini kompleks olan Amon Tapınağı, modern Luksor kenti yakınlarındaki Karnak mevkiindedir.Tapınak. Amon rahiplerinin "Cennetin en büyüğü, Dünyanın en eskisi" diyerek her gün ilahiler okudukları, Tanrı Amon inancının merkezi (Nesut-Towi, [anlamı: İki Kentin Tahtı]) olan Teb Kenti'nde tarihi bilinmeyen çok eski bir yapı ile başlamış, orta ve yeni krallık dönemlerinde yapılan eklemelerle eski Mısır'ın büyük kompleksine dönüşmüştür

100 dönüm alana yayılmış olan kompleksin, güney yönündeki 8 hektarlık alanda, yüzey araştırmaları ve kazı çalışmaları sürdürülmektedir. XI.Hanedan döneminde başlatılan, XVIII. ve XX. hanedanlar döneminde tamamlanan büyük boyutlu yapıların çekirdeği, Amon Tapınağı'na iki yanından koç başlı Sfenkslerin bulunduğu caddeden girilir. Üzerinde yazıt ve desen bulunmayan 113 metre genişliğinde ve 15 metre kalınlığındaki büyük 1.pilondan sonra yüksek duvar ve sütunlarla çevrilmiş sağlı sollu koç baslıklı Sfenkslerin sıralandığı büyük salona gelinir. Sol yanda II. Seti tapınağı, Amon, Mutkhons tanrıları için üç küçük sapel ve sağda üç yani Osiris sütunları ile çevrili avlusu bulunan III.Ramses Tapınağı yer alır. Ortada 25. Hanedanın Habeş kökenli firavunlarından Tharka'ya ait köşkün 21 metre yüksekliğindeki papirüs başlıklı 10 sütundan birisi ile Amon bas rahiplerinden XXI..hanedan firavunu Smendes'e ait büyük heykel bulunur.Avluya bitişik olan ve XVIII. hanedan firavunlarından Horemhab'ın inşa ettirdiği 2.pilon duvarından geçilerek büyük Hipostil hole girilir. Buranın yapımına III. Amenhotep zamanında başlanmış, I.Seti devam ettirmiş ve II.Ramses döneminde tamamlatılmıştır. 6 dönümlük alana yayılmış 15 ve 23 metre yükseklikte 134 sütunun oluşturduğu büyük Hipostil, holden yukarı baktığımızda, sütunları birbirleri üzerine eğilip sallanarak,gökyüzüne ulaşmaya çalışan ağaçlara benzetirsiniz.

3.pilon, III.Amenhotep; 4.pilon, I.Tutmosis tarafından yaptırılmıştır. 4.pilon önünde I ve III.Tutmosis'e ait dikili taşlardan 1. ayakta (yükseklik 28 metre. ağırlık 143 ton), diğerinin parçalarıysa avluda yatmaktadır. Buradan itibaren Tanrı Amon'a ait kutsal dar ve küçük mekanlar, girişteki ana aks'in devamında ardarda dizilirken, sağ tarafta guney yönündeki aksta III.Tutmosis ve Hatcepsut'un yaptırdığı pilonlar ve anıtsal heykeller ile kutsal göl ve nilometre yer alır. 4.pilonun arkasından III.Tutmosis'in yaptırdığı 14 sütunlu küçük hipostil hol ve Kraliçe Hatcepsut'a ait 2 dikili taştan birisi durmaktadır.(29.56m 200 ton ağırlığında). 5. pilon, I.Tutmosis; 6.pilon ise II.Tutmosis tarafından yaptırılmış.tapınağın sonunda bulunan en ilginç bölüm, III.Tutmosis'in yaptırdığı büyük festival tapınağıdır. Botanik ve hayvanat bahçesi olarak bilinen bu bolümde, firavunun Suriye seferinden dönerken getirdiği hayvan bitkilere ait çok güzel kabartmalar işlenmiştir. Tamamı kesme tastan inşa edilen Amon kompleksinde, 2000 yıl boyunca çeşitli firavunlar tarafından eklemeler yapılmıştır. Beraberinde pek çok yazıt ve tasvirlerin islenmesi bu kompleksi aynı zamanda dünyanın en büyük ve en eski arşivlerinden biri haline getirmiştir.