Vergi İndiriminde Ücretliler Tarafından Yapılacak İşlemler

* Ücretliler, bir yıl boyunca biriktirdikleri harcama belgelerini 2006 yılının Ocak ayının 20’sinin mesai saati sonuna kadar (20 Ocak 2007) işverenlerine vereceklerdir.


* Ücretliler vergi indirimine konu olan harcama belgelerini, ‘Vergi İndirimine Ait Bildirim’ ile beyan ederler ve harcamalarını bu bildirimin arkasında yer alan bölüme grupları itibariyle kaydederler. Biden fazla zarf veya yaprak kullanılabilir. Zarfta yer alan bilgiler doldurulur ve ücretli tarafından imzalanır.



Vergi İndiriminde İşverenler Tarafından Yapılacak İşlemler


* İşverenler, ücretliler tarafından kendilerine verilen bildirimi ve harcama belgelerini 20 Ocak 2007 tarihine kadar alacaklardır. İşverenler kendilerine verilen harcama belgelerinin geçerli olup olmadığını, harcamaların vergi indirimi kapsamında olup olmadığını ve harcama toplamının doğru beyan edilip edilmediğini kontrol edeceklerdir.



Muhtasar Beyanname Vermeyen İşverenlerin Yapacağı İşlemler


* Genel bütçeye dahil olan daireler, yaptıkları Gelir Vergisi tevkifatı için Gelir Vergisi Kanunu’nun 100 üncü maddesine göre muhtasar beyanname vermemektedir. Bu daireler, hak kazanılan vergi indirimi tutarını Şubat 2007’den itibaren ödeyecekleri ücretler üzerinden tevkif edecekleri vergiden mahsup edeceklerdir (indireceklerdir). Dolayısıyla, ücretlilere mahsup edilen vergi tutarı kadar ödeme yapmış olacaklardır. Mahsup işlemi sonunda arta kalan vergi indirimi tutarı, müteakip aylarda aynı esaslar çerçevesinde indirilmeye devam edilecektir.



Muhtasar Beyanname Veren İşverenlerin Yapacağı İşlemler


* Muhtasar beyanname veren işverenler, halen çalışmakta olan ücretlileri ile ilgili olarak düzenleyecekleri vergi indirimi bordrosunda, her ücretli için vergi indirimi tutarını hesaplayacaklardır. Bu tutar Şubat 2007’den itibaren ödenecek ücretler üzerinden kesilen Gelir Vergisi’nden mahsup edilmek suretiyle ücretlilere ödenecektir.

* İşverenler, toplam vergi indiriminin o ayda mahsup edilecek olan kısmını muhtasar beyannamenin mahsuplara ilişkin bölümünde göstereceklerdir. Bu işverenler hak kazanılan vergi indirimi tutarını Şubat 2007’den itibaren ödeyecekleri ücretler üzerinden tevkif edecekleri (kesecekleri) vergiden mahsup edeceklerdir. Dolayısıyla, ücretlilere mahsup edilen vergi tutarı kadar ödeme yapmış olacaklardır.
* Mahsup işlemi sonunda arta kalan vergi indirimi tutarı, müteakip aylarda aynı esaslar çerçevesinde indirilmeye devam edilecektir. Söz konusu mahsup işleminin yapılabilmesi için vergi indirimi tutarının, işverenlerce en geç o aya ait muhtasar beyannamenin verileceği tarihe kadar ücretlilere ödenmesi gerekir. Vergi indirimi tutarı muhtasar beyannamede tevkif suretiyle kesilen vergiler topl******* mahsup edilecek, kalan tutar ilgili vergi dairesine ödenecektir.
* Mahsup işleminin çeşitli nedenlerle takvim yılının son ayına kadar yapılamaması halinde kalan tutar, Aralık ayına ait muhtasar beyanname üzerinden mahsup edilecektir. Aralık ayına ait tevkif suretiyle kesilen vergilerin vergi indiriminden doğan ve mahsubu yapılamayan vergi alacağını karşılayamaması halinde, kalan tutar vergi daireleri tarafından gerekli inceleme yapıldıktan sonra işverenler aracılığı ile hak sahiplerine nakden ödenecektir.


Üçer Aylık Dönemlerde Muhtasar Beyanname Veren İşverenlerin Yanında Çalışan Ücretlilerde Vergi İndirimi Uygulaması


* Bu işverenler, Şubat 2007’den itibaren vergi indirimi uygulamasını dikkate almak suretiyle ücret ödemesinde bulunacaklardır. Vergi indirimi tutarları, Ocak-Şubat-Mart 2007 dönemine ilişkin Nisan 2007’de verilecek muhtasar beyannamede mahsup konusu yapılarak indirilmeye başlanacaktır. Muhtasar beyannamede tevkif yoluyla kesilen vergiler toplamı üzerinden vergi indirimi tutarı mahsup edilecektir