Hazırlık
İşte bu konu önemli. Sebebi ise kuracağımız windowsu daha sonrada kullanacağımız için sorunsuz olmalı. Sistemimizi bi güzel formatlayalım. En güncel driverları kuralım. Tüm gerekli programları yükleyelim. Yani sitemimizi tam anlamıyla sorunsuz hale getirelim. Getirdik mi? Tamam şimdi sistemimiz image’ini almak için hazır… Bakın yaptığınız bir hata ileride devamlı olarak karşınıza çıkacaktır. unutmayın. Benden söylemesi…

Burada hemen bir hatırlatma yapayım. Kurduğunuz tüm programların ve benzeri şeylerin c diskimize kurduğumuzdan emin olalım. Sadece c diskinin yedeğini alacağımız için d diskine veya daha başka disklere kurduğumuz programlar imageimize ayak bağı olacaktır. Birde Belgelerim klasörünü kullanıyorsanız eğer o zaman yedeğinizi almadan önce masa üstündeki belgelerim klasörüne sağ tuş >özelliklerden c:/belgelerim yazısını d:\belgelerim olarak değiştirin ki daha sonraları image aldığınızda belgeleriniz uçmasın.

Bir not daha koyalım unutmadan. Gelin siz abinizin sözünü dinleyin Norton Ghostun her zaman ms-dos versiyonunu kullanın. Hangi versiyon olduğu fark etmez ama ms-dos olsun. Sebebi ise ms-dosda kullanımın daha kolay olması ve daha sağlıklı çalışması bu programın…

Ayrıca sistemimizi son olarak kapatmadan önce mutlaka ama mutlaka windows klasörü altındaki temp, temporary internet files gibi klasörler ile geri dönüşüm kutusunun boş olduğundan emin olalım. Çünkü bu daha sonralar her yedek aldığında beraber gelecek ve devamlı canınızı sıkacaktır.
Sistemin İmage’inin AlınmasıŞimdi buradaki konumuz iki bölümden oluşmakta. İlk bölüm, sistemin yedeğini almak; ikinci bölüm ise yedeği geri yüklemek ile ilgili!!!

Önemli:Yalnız burada çok çok önemli bir hatırlatma yapalım. bunları yapmak için öncelikle ghost programın indirin. Sonra d diskinizde ghost isimli bir klasör oluşturup indirdiğiniz dosyaları bu klasöre kopyalayın. Ayrıcada programın ileride soruna yol açmaması için başka bir yere yüklemiş bile olsanız image dosyasını sonradan bu klasöre Kopyalayın

Önemli:Yapacağımız işlemler ms-dos ortamında olduğundan dolayı mouse olmayacak. Biz işlemlerimizi yaparken boşluk,tab ve yön tuşlarını kullanacağız. Özellikle bilmeniz gereken bir nokta ms-dosta seçimler boşluk-space tuşuyla yapılmaktadır.

Önemli:Norton Ghost dikimizi sıkıştırdığında ortalama olarak %65 lik bir sıkıştırma yapıyor. Yani dikimiz 1 gb ise işini bitirdikten sonra diskimizde 650 mb lık bir image dosyası oluşuyor. Eğer d diskinizde bu yedeğin kullanacağı kadar alan yoksa Norton Ghost size bu dikte yeteri kadar yer yok diyecektir.

İlk Bölüm
Evet sistemimizi güzelce kurduk son driverlar ve programlar yüklendi tüm boş dosyaları sildik. Hatta son bir kez restart edip yeniden başlattık. Hiç bir sorunumuz yok. Şimdi bilgisayarı kapattık. Ve yeniden başlatırken F8 tuşu ile ms-dos komut istemine geçtik.
c:\> yazısı geldi ekrana
sırayla yapacaklarımız
D:
Cd ghost
ghost
Bu satırları yazdığımız taktirde kaşımıza Norton Ghostun ana ekranı gelecek.
Bu ekranı yes deyip geçiyoruz.
Karşımıza aşşağıdaki gibi bir ekran geliyor.


Yeni ekrandaki satırları biraz inceleyelim.
Buradaki silik satırlar network üzerinden veya usb den image gönderme veya almada işe yarayan komutlar. Eğer zaten ms-dos üzerinde network tanıtacak kadar bilgiliyseniz o zaman siz bu satırları boşuna okuyorsunuz demektir.
Diğer bir satır => Quit-bunu açıklamaya gerek olduğunu pek zannetmiyorum

Diğer bir satır => Options-buraylada pek ilgilenmeyin siz en iyisi.

Diğer bir satır => Bizi asıl ilgilendiren yer olan Local bölümü. Şimdi burada olanları açıklayacağız.Local bölümünde dikkat ederseniz
Disk

Partition

Check

satırları var.

Buradaki Check satırıyla ilgilenmeyeceğiz. Biz sadece işletim sistemimizin image’ini alacağımızdan dolayı disk satırıyla da ilgilenmeyeceğiz. Şimdi önemli olan satır partition. Bu satırda dikkat ederseniz,

To Partition

To İmage

From İmage

Satırları mevcut. Bu satırlarda To Partition satırı bir partisyonu başka bir partisyona kopyalarken; To İmage satırı Bir partisyonu bir image’e kopyalarken; From İmage satırı ise mevcut bir image’i bir partisyona kopyalamada kullanılıyor.

Biz ilk olarak Partisyonumuzun image’ini alacağımız için To İmage satırını seçiyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi yeni bir ekran geliyor.





Buradaki pencere başlığını okuyacak olursanız eğer Sizden kopyalanacak partisyonun hangi diskte olduğunu sormakta olduğunu anlayacaksınız. Burada biz c diskimizi kopyalayacağımız için ilk satırı seçiyoruz.
Daha sonra yeni bir ekran geliyor.





Burada dikkat ederseniz program diskimizin içinde 2 partisyon olduğunu göstermekte ve bizden bu partisyonlardan hangisinin İmage’inin alınacağını sormakta. Biz buradan c partisyonunun image!ini alacağımız için ilk satırı seçelim.Daha sonra gelen yeni ekranda ise partisyonumuzun kopyasını nereye kayıt edileceğini sormakta.





Burada D diskimizi seçiyor ve alt tarafa file name yazan yere yedek ismimizi giriyoruz. Buraya cyedek.gho yazmanız en uygunu.

Daha sonra bize dosya sıkıştırmanın yapılıp yapılmayacağını soruyor. biz bu ekranıda high tuşuna basarak geçiyoruz…

Karşımıza son bir ekran geliyor. Burada image sıkıştırmanın yapılacağı söylenmekte ve son emir istenmekte… Burada yes tuşuna basarak son işlemide gerçekleştiriyoruz ve son ekran geliyor karşımıza…




Buradan da anlayacağınız gibi program (eğer bu yazdığımı anlayan bir çıkarsa-ben bile anlamadım) 1. diskimizin içindeki c partisyonu d diskimizdeki cyedek.gho dosyasına kayıt etmekte…Kahretsin!!!! Başardık.
Bundan sonra geriye % lik dilimin bitmesi ve bilgisayarı restart etmek kalıyor. Ondan sonra windows tekrar açıldğında d diskindeki kayıt ettiğimiz dosyayı kontrol etmek kalıyor.

İkinci Bölüm

Evet. Şimdi sistemimizin yedeğini demin aldık. Sonra windowsumuzu yenden açtık d diskimize baktık image dosyası oluşmuş mu diye.. Tamam oluşmuş. Şimdi istediğimiz gibi windowsumuzu çökertebiliriz

İşte çöktü bizimki Ama üzülmek yok… Çünkü ben varım. Çünkü Ghost var…Neyse gevezeliği bırakıp işimize dönelim.

Bilgisayarda windows çöktüğüne göre açılmayacak demektir. yada devamlı hata verecektir. Siz bilgisayar açılırken yedek alırken yaptığımız gibi F8 tuşu ile ms-dos komut istemini seçelim. Ve gene deminki verdiğimiz komutların aynısını yapalım.

c:\> yazısı geldi ekrana

sırayla yapacaklarımız

D:

Cd ghost

ghost

Bu satırları yazdığımız taktirde kaşımıza Norton Ghostun ana ekranı gelecek. Yedek alırkende gelmişti.

Bu ekranı yes deyip geçiyoruz.Evet. Bu radaki ekranda gelen satırları ve ne işe yaradıklarını daha önce anlatmıştık. Şimdi hemen işimize geri dönelim çünkü dokuman uzadıkça uzuyor )Sırasıyla

Local => Partition => From image’i seçiyoruz.

Karşımıza aşşağıdaki gibi bir ekran geliyor.




Bu ekrandan da anlayacağınız gibi program bize yüklenecek olan image dosyasının nerede olduğunu soruyor. Bizde yukarıdan d diskini seçiyor ve oradan ghost klasörüne girip, bizim daha önceden oluşturduğumuz image dosyasının üstüne gelip enter a basıyoruz. (hatırlayacağınız gibi önceden image dosyasını d:\ ye yüklemiştik fakat sonradan bu dosyayı d diskinde ghost isimli bir klasör oluşturup image dosyasını bu klasöre kayıt etmiştik.)Bu dosyayı seçtiğimiz zaman karşımıza image dosyasının içinde mevcut olan partisyonlar görünecektir. Burada hiç bir değişiklik yapmadan enter a basıyoruz. Karşımıza şöyle bir akran geliyor.




Bu ekranda demin seçtiğimiz image dosyasının hangi diske yükleneceği soruluyor. Buradan C partisyonumuzun olduğu 1. diski seçiyoruz. ve tekrar enter a basıyoruz. Program biraz inceleme yaptıktan sonra önümüze seçtiğimiz diskte hangi partisyonların olduğunu gösteriyor. Biz bu partisyonlardan ilkini seçiyoruz ve tekrar entera basıyoruz.

Program bize yaptığımız işlemleri onaylama için bir pencere getiriyor. Buradan da yes tuşuna basarak Programın image almasının izliyoruz.