Herdem yeşil bitkiler
Herdem yeşil bitkiler neredeyse her çeşit bahçe düzenlemesinde baş malzeme olarak kullanılır. Bunda şaşılacak bir şey yoktur, çünki form olarak derli toplu, yeşilliğini yaz kış koruyan bu bitkiler bahçede kalıcı bir düzen sağlar, bahçenin belkemiğini teşkil eder.

Herdem yeşil bitki bulunmayan bir bahçe kış aylarında son derece hüzünlü bir manzara arzeder. Oysa doğru ve yerinde kullanılacak bu bitkiler,
sağlıklı bir çim zeminle beraber, bahçeye daimi bir canlılık verir.

Herdem yeşiller yetiştikleri iklimlere göre sayılamayacak kadar çok çeşide sahiptir. Mesela palmiye ve manolya herdem yeşildir. Ancak
farklı iklimleri severler. Bazı türlerde ise hem kalıcı hem de yaprak döken cinsler mevcuttur. Ligustrum, manolya gibi.

Bu bitkilerin yetişme istekleri de büyük farklılıklar gösterir. Kullanım alanları ise yer örtücülerden ulu ağaçlara kadar çeşitlilik arzeder. Çoğu cinsler isteğe bağlı olarak ağaç veya çalı şeklinde büyütülebilir.


Herdem yeşil bitkiler nerelerde kullanılır?

Her mevsim mahremiyeti sağlayan yeşil perde veya çitler yapılabilir. Yüksek çitler aynı zamanda dışarıdan gelen toz ve gürültüyü de azaltır. Binanın arka planında tabii bir fon oluşturulmasında, görülmesi istenmeyen çirkin yapı ve duvarları kamufle etmede kullanılabilir.

Bahçenin uygun noktalarında tek olarak dikilen ağaç veya çalı türleri sert hatları yumuşatarak bahçenin dizaynına çok şeyler katacaktır. Bahçe yolları veya çiçek tarhlarının sınırları çit şeklinde dikilen bodur bitkilerle sınırlandırılması hoş olur.


Geç büyüyen ve budamaya elverişli türler formal bahçe stillerinde çok kullanılır.Dünyaca meşhur bazı bahçelerde muhteşem örneklerine rastlamak mümkündür.


Satın alırken

Herdem yeşil bitkiler diğerlerine göre pahalıdır. Fidanların yaşı büyüdükçe fiyat katlanarak artar. Bu bitkileri satın alırken onların bahçenin mimari yapısını oluşturacakları göz önüne alınmalı, yapılan harcama bahçe için bir yatırım olarak düşünülmelidir.

Bitkileri henüz çok ufakken nisbeten ucuza elde etmek mümkündür.Ancak büyümesini beklerken geçecek yıllara değmeyecektir. Ayrıca bu bitkiler henüz dikilmiş ve kökleri yerleşmemiş olabilir.


Fazla büyük bitkiler ise hem aşırı fiyatları ile bütçemizi zorlar, hem de yerine uzun zaman uyum sağlayamadığı için bekleneni vermeyebilir. Orta boyda,
genç ve güçlü fidanlar yerine çabuk alışır. Bir kaç yıl içinde hatırı sayılır bir gelişme gösterir.

Herdem yeşil bitkiler mutlaka saksı içinde alınmalıdır. Zira açıkta kalan kökler kısa zamanda canlılığını kaybeder. Kökü hava alan fidanların çoğu tutmaz, kurur.


(Bazen tohumdan yetişmiş bir fidanı asıl yerine dikmek için sökmeniz icabeder. Bu durumda fidanın etrafı geniş açılır. Dikkatle sökülen fidan toprağı ile beraber bir örtü veya çuvalın üzerinde yerine götürülür. Hiç vakit kaybetmeden dikilir. Uzağa nakledilecekse bir teneke veya poşete dikilir ve sulanır.)


Bitkiler saksıya yeni dikilmiş olmamalıdır. Bunu
kontrol etmek için fidan gövdesinden tutularak hafifçe çekilir. Kökleri topraktan çıkacak gibi gevşekse satın alınmamalıdır.

Satın alınacak bitki canlı renkte, sıkı ve bol dallı, düzgün biçimli olmalıdır. Solgun, cansız, cılız, bazı dalları kuru veya sararmış, şekli bozuk ve eğri büğrü fidanlar alınmaz. Özellikle çam ve benzeri türlerde şekil çok önemlidir.


Saksısından birkaç saçak kök çıkması önemli değilse de kökler çok kalın ve yaşlı ise bu bitkiler de alınmaz. Diğer bitkiler gibi herdem yeşillerde de hastalık riski vardır. Bu bakımdan fidan satın alırken gelişigüzel yerlerden değil, iyi bilinen güvenilir seralardan alışveriş edilmelidir.