Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır Yabani olarak birçok yerde rastlamak mümkündür Fakat önemli olan ve tarımı yapılan ıslah edil miş kültür çeşitleridir Yabanilere oran la bu çeşitler daha verimli, gös terişli ve ekonomik değer leri çok daha yüksektir Ahududu, Yurdum uzda özellikle Bölgemizde son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmek tedir Ahududu meyveleri çeşitli şekilde değerlendirilmektedir Taze tüketildikleri gibi konserve, reçel, marmelat, meyve suyu, pasta sanayii ve likör yapımında kullanılmaktadır Aynı zaman da bol miktarda C vitamini ihtiva ettiklerinden tedavi edici özelliğine de sahiptir

Ahududu şoklamaya elverişli olduğu için son yıllarda bölge mizde bazı ihracatçı firmalar dış ülkelere ihracat yapmaktadır Ülkemiz için çok yeni olan ahududu yetiştiriciliği, özellikle aile işletmeciliği ve iş gücünün değerlendirilmesi açısından gelecek için ümit vericidir
Ahududu yetiştiriciliği niçin orman içi köylerine tavsiye edilmektedir:

Toprak ve iklim koşullan ahududu yetiştiriciliği için daha uygundur
Bu bölgelerdeki araziler daha küçük parçalar halindedir Makineli tarım daha azdır
Orman arazilerin meyilli oluşu nedeniyle toprak kaymalarına karşı iyi bir bitkidir,
- Aile tarımına uygundur
Karlı bir tarım koludur Orman tahribatının önlenmesi açısından çok önemlidir
Yapılan gözlem ve çalışmalarda en iyi yetiştiricilik 800-1500 metre rakımda olmaktadır

2 İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ:

a) İklim istekleri;

Ahududu yetiştiriciliği için en uygun bölgeler, yazları serin ve hasat zamanı yağmur olmayan yerlerdir Yazları sıcak, kurak ve rüzgarlı olan yerlerde büyüme geriler, meyveler küçük ve çok çekirdekli olur Çok sıcak bölgelerde yetiştiricilik yapılmamalıdır Çünkü hasattan önce çok şiddetli sıcaklar meyvelerin olgunlaşmadan yumuşamasına neden olur En iyi yetiştirici lik yıllık yağış ortalaması 750-800 mm olan bölgelerde yapılabilmektedir

b) Toprak İstekleri ;

Toprak bakımından çok seçici değildir Ancak uygun topraklarda yetiştirildiği takdirde, daha yüksek verim alınır En uygun topraklar; organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yük sek ve iyi direne olabilen topraklardır Çok hafif, ağır ve kötü direne olan topraklardan kaçınıl malıdır Hafif asitli topraklar tercih edilmelidir, yani toprak pH sı 6-7 olmalıdır Toprak derinliği 120-180 cm olmalıdır Aksi halde kökler derine inemez ve toprak neminden istifade edemez

a YERVEYÖNEY:

Ahududu bahçesi kurulurken kuzey yamaçlan tercih edilmelidir Güney yamaçları ilkbahar donları yönünden tehlikelidir Ahududu bitkisi -25°C'ye kadar dayanabilmektedir

4 AHUDUDU BAHÇESİNİN TESİSİ :

a) Toprak Hazırlığı;
Toprak hazırlığı yapılırken fosforlu, potaslı gübrenin tamamı, azotlu gübrenin üçte biri verilir ve derin sürüm yapılır Azotlu gübrenin geri kalan kısmı ikiye bölünüp, birincisi ilkbaharda çapa ile, ikincisi ise çiçekten sonra verilir
Toprağı organik maddece zenginleştirmek için dekara 3-4 ton çiftlik gübresi verilmelidir

b) Dikim;

1) Dikim Zamanı;
Ahududuları, sonbahardan ilkbahara kadar olan devrede, toprak dikime uygun olduğu zamanlarda dikilebilir Kışlan fazla sert olmayan bölgelerde sonbahar dikimi daha iyi sonuç verir Bu dikim için kasım ayı uygundur
Dikim, ilkbaharda yapılacaksa fazla geç kalınmamalıdır Aksi halde dikimden sonra sıcak ve kurak günler başlayacağından sık sık sulama gerekecektir
İlkbahar dikimi için en uygun zaman Şubat 15 den sonra Nisan başına kadardır Kışı sert geçen bölgelerde ilkbahar dikimi tercih edilmelidir

2) Dikim Aralıkları ;

Dikim aralığı genellikle toprak işleme araçları, terbiye sistemi ve dikim şekline göre değişir Bölgemizde yapılan çalışmalardan görülmektedir ki, ahududu yetiştiriciliğinde en uygun di kim aralığı 180 -250 cm dir Sıra aralan atla sürülecekse 180 - 200 cm, traktörle işlem yapıla caksa 200-250 cm, sıra üzerleri ise 60-100 cm olmalıdır

3) Dikim;

Dikim yapılırken eldeki fidanların kurumamasına çok dikkat edilmelidirHemen dikim yapılma yacaksa hendeklenmeli ve nemli tutulmalıdır
Dikim hemen yapılacaksa fidanlar tarlaya kadar nemli çuvallarda veya plastik torbalara konup ağzı iyice bağlanıp getirilmelidir
İşaretlenen dikim yerlerine çukurlar açılarak fidanlar yerleştirilir, diğer meyve fidanlarında olduğu gibi dikim tamamlanır Dikim derinliği 15-20 cm olmalıdır

5 BAKIM İSLERİ:
a) Toprak İşlemesi;

Toprak işlemesin de esas gaye, ot mücadelesidir, ilkbaharda başlanır ve hasat zamanına kadar toprak işlemesine devam edilir Sık aralıklarla yapılmalıdır

b) Gübreleme;
Toprağın su tutma kapasitesinin yükseltilmesi, fiziksel yapısının ıslahı ve bitki besinlerince zenginleştirilmesi için toprağa çiftlik gübresi ile ticari gübreler verilir Ancak azotlu gübrelere çok dikkat edilmelidir Çünkü azotun fazlası meyveyi yumuşatarak pazar değerini düşürür Uygun dozda verilen azot, fosfor ve potasyumlu gübreler meyve rengi, kokusu ve lezzeti üzerinde olumlu etki yapar Yüksek verim alabilmek için en uygun şekil, ocak usulü veya sıravari gübrelemedir Her yıl ocak başına 2-3 kg çiftlik gübresi vermek gereklidir
Gübre verilirken toprak tahlillerinin yapılması şarttır

c) Sulama;

Ahududu meyvesinde iyi verim alabilmek için sulama, önemli faktörlerden biridir, özellikle hasat zamanı daha fazla sulama gerekir Sulama, karık veya yağmurlama şeklinde yapılır Ancak hasat döneminde yağmurlamadan kaçınılmalıdır
Ormaniçi bölgelerde yagışlar daha fazla olduğundan ve yazı serin geçtiğinden sulama ihti yacı en aza düşer veya hiç yapılmaz

d) Terbiye Sistemleri;

Ahududularında genel olarak 4 terbiye sistemi vardır
* Destekli ocak sistemi
* Desteksiz ocak sistemi
* Desteksiz çit sistemi
* Destekli çit sistemi
Bölgemizde ve genelde en yaygın şekilde kullanılan sistem, destekli çit sistemidir Bu siste mde kuvvetli gelişmiş sürgünler 15 metre yüksekliğindeki direklere gerilmiş 2 sıra tel arası na yerleştirilerek bağlanırlarSürgün boyu 120-150 cmye ulaştığı zaman tepelerden kesilirler.