Temel araştırmalarını Avrupa tiyatrosu, operası ve kültürel tarihindeki “Don Juan” figürü üzerine yapan “Don Juan Arşiv Wien”in düzenlediği sempozyum, 27-28 Mayıs 2010 tarihlerinde Avusturya Kültür Formu – Yeniköy Palas Köybaşı Caddesi No: 44 Yeniköy-İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği “Don Giovanni ve Uşağı Pulcinella” adlı oyun ise sempozyum programı kapsamında temsil edilecek.

28 Mayıs 2010 Cuma günü saat 21:00’de İstanbul Devlet Tiyatrosu Üsküdar Tekel Sahnesi’nde temsil edilecek olan “Don Giovanni ve Uşağı Pulcinella” adlı oyunun yazar ve yönetmeni Angelo Savelli. Yönetmen yardımcılığını Nesrin Üstkanat’ın, dekor tasarımını Elena İvanova’nın, giysi tasarımını Hakan Dündar’nı, ışık tasarımını Zbigniew Wichlacz’nı yaptığı oyunun bestesi Nicola Piovani’ye, müzikleri Can Atilla’ya ait. Oyunda, Suat Karausta, Tolga Tekin, Serap Engin, Murat Özgen, T. Tolga Tecer, Zeynep Yasa ve Ebru Uysal paylaşıyor. Orkestra’da ise: Hatice Ayşe Ediz, Ayşegül Yaylalı, Yaprak Oktay, Soner Özer, Ahmet Ediz Şekercioğlu, Ceyhun Anıl, Fırat Akarcalı, Ertuğ Torun görev alıyor.

Efsanevi ve kurgusal karakter, ünlü çapkın Don Giovanni üzerine yazılan müzikal komedi “Don Giovanni ve Uşağı Pulcinella”, İtalya’dan, Teatro di Rifredi, Bulgaristan’dan Triumviratus Art Group, Polonya’dan Teatr Nowy - Poznan ve Türk Devlet Tiyatroları ortaklığı ile Haziran 2009’da prömiyer yaptı. Bu özgün yapıtın yazarı ve yönetmeni İtalyan Angelo Savelli olup, müzikleri Oscar ödüllü İtalyan besteci Nicola Piovani’ye ait.

Türkiye’deki prömiyerin ardından, 25 ve 26 Eylül 2009 tarihlerinde İtalya’nın Floransa kentinde Teatro di Rifredi’nin evsahipliğinde Türkçe olarak -İtalyanca altyazı ile sahnelenen müzikal komedi, 2009-2010 sezonunun başlaması ile Devlet Tiyatroları tarafından Ankara’da sahnelenmeye devam edilmekte. “Don Giovanni ve Uşağı Pulcinella”, AB projesi çerçevesinde Erzurum, Konya, Adana Devlet Tiyatroları sahnelerinde beraberindeki workshop çalışmaları ile birlikte gösterime girdi.

Projeye ismini veren “Kültürel Köprüler” olgusunun sağlam ve kültür odaklı, sürdürülebilir bir program niteliği taşıması hedeflenmiştir. Bu nedenle, sanatçıların eylemlerini samimi bir işbirliği olarak yorumlayan, ortak alanların kesişmesini ve yeni fikirlerin oluşumunu destekleyen, gelenekleri gözardı etmeden çağdaş sanata ve etkinliklerin eğitici yönüne önem veren bir proje programı oluşturulmuştur.

Bu bağlamda Don Giovanni’nin Binlerce Yüzü Kültürlerin Kesişmesi projesi kapsamında, yüz yıllarca birbirinden etkilenmiş 20 yy.’da modern tiyatronun bel kemiğini oluşturan; geleneksel Türk Tiyatrosu “Orta Oyunu” ile İtalyan Halk Tiyatrosu “Commedia Dell'Arte”nin taşıdığı bir çok ortak özelliğin değerlendirileceği Workshop (atölye) çalışmalarının ilki Erzurum’da start almıştır. Erzurum Devlet Tiyatrosu’nun evsahipliğinde gerçekleştirilen çalışmalar, Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencileri ve Devlet Tiyatrosu sanatçılarının katılımları ile gerçekleşti.

Atölye çalışmalarının Commedia dell’Arte bölümünü İtalyan yönetmen Angelo Savelli, Geleneksel Türk Tiyatrosu bölümünü Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Münir Canar mask ve kukla yapım çalışmalarını ise Fransız sanatçı Genevive Yeuillaz yönetti.