Akalazya nedir ?


Akalazya yemek borusundaki kasların kasılma ve gevşemesindeki bozukluk sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.


Akalazyanın belirtileri nelerdir?


Hastaların birçok yakınması olabilmekle birlikte hastaların en çok yakındıkları şeyler yiyecekleri yutamama veya yiyeceklerin ağza geri gelmesi, tükrük salgısının artması ve göğüs ortasında ağrıdır.


Akalazya tanısı nasıl konulur ?


Akalazya tanısı için yemek borusunun ilaçlı film ve endoskopi ile incelenmesinin yanı sıra yemek borusu içindeki basıncın ölçümünden (manometri) yararlanılır.


Akalazya tedavisi nasıl yapılır ?


Akalazya tedavisinde üç ana yöntem vardır.


1. Dilatasyon: Yemek borusundaki kasların içi hava dolu balonlar yardımı ile yırtılması işlemidir. Ameliyat gerektirmez. Endoskopik veya radyolojik olarak yapılabilir. Özellikle başlangıç halindeki akalazyalarda ilk tercih edilmesi gereken yöntemdir. Bu işlemin denendiği hastaların % 2.5 luk bir kısmında dilatasyon sırasında yemek borusu yırtılması nedeni ile acil ameliyat gerekmektedir. Bu istenmeyen durum dışında işlemle ilgili bir diğer sıkıntı bazı hastalarda hastalığın tekrarlamasıdır.


2. Botulinum toksin: Yemek borusu duvarına ilaç verilerek yemek borusundaki kasların geçici olarak gevşetilmesi işlemidir. Endoskopik olarak yapılır. Bir süre sonra yakınmalar tekrar oluştuğu için sık olarak tekrarlanması gerekir. Genel olarak ileri yaşta olup, dilatasyon veya ameliyat ile tedavinin sorun yaratacağı düşünülen hastalar dışında önerilmemektedir.

3. Ameliyat: Yukarda bahsettiğimiz iki yöntemde de en önemli sıkıntı birçok hastada yakınmaların bir süre sonra tekrar oluşmasıdır. Hastalığın kesin tedavisi sadece ameliyat ile sağlanabilir.Bu ameliyatta yemek borusundaki kaslar belli bir derecede kesilerek yemek borusu gevşetilir. Eskiden bu işlem klasik ameliyatlarla yapılırdı.Günümüzde ise bu gevşetme işlemi laparoskopik (kapalı) olarak klasik açık ameliyatlarla aynı etkinlikte yapılabilmektedir.