HIV vücuda girdikten 3 ay sonra antikor testi ile tespit edilebiliyor, ancak vücutta belirti vermesi seneler alabiliyor.

Human Immunodeficieny Virus (HIV) yani, İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsünün vücuda girdikten sonra belirti vermesi tamamen kişinin bağışıklık sistemine bağlı. Virüsün kuluçka süresi 3 ile 20 sene arasında değişebiliyor.

Dr. Müge Çevik, HIV'in insan vücudundaki seyrini şöyle anlattı:

BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞABİLİYOR
Önemli nokta, belirti vermediği dönemde dahi bulaşın olmasıdır. Bir çok vaka da bu belirsiz dönem sırasında meydana gelir. Seneler sonra bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle enfeksiyon belirtileri ortaya çıkabilir. Ancak bu belirtilerin ortaya çıkması için gereken süre 5 sene de olabilir, 20 sene de.

Genellikle lenf bezlerinde şişme, kilo kaybı, gece terlemeleri gibi belirtiler olur. Ancak bunlar HIV'e özel belirtiler değildir, herhangi bir hastalık nedeniyle de karşınıza çıkabilen belirtilerdir.

VÜCUT ENFEKSİYONLARA AÇIK HALE GELİYOR
Tanıda en önemli nokta ise bireylerin hekime geçmiş hikayesini doğru vermesidir ki HIV de ayırıcı tanıda yer alabilsin. AIDS aşamasına gelindiğinde ise bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi nedeniyle vücut, diğer tüm enfeksiyonlara açık hale gelir ve tüberküloz, kaposi sarkomu, ağır akciğer enfeksiyonu gibi durumlar ortaya çıkabilir. İşte bu dönemde acilen tedaviye başlamak şarttır.

HER HIV POZİTİF AIDS DEMEK DEĞİL
HIV pozitif ile AIDS’in farkını iyi anlamak gerekiyor. Tedavi gören her birey AIDS demek değil. Birey tedavi aldığı taktirde AIDS aşamasından HIV pozitif aşamasına geri dönebilir. AIDS bir çok enfeksiyonun bir araya gelmesi demek. Bağışıklık sistemi güçsüzleştiğinde vücut diğer enfeksiyonlara da açık olur. Ancak bu geri dönülemeyen bir aşama değildir, tedavi aldığı sürece kişi, en kötü aşamadan bile dönebilir.