KİTABIN YAZARI : CENGİZ AYTMATOV

Rusya edebiyat akımından etkilenmiş olan Kırgız yazarın tarzı Türk yazarlarımızdan çok farklı.Arkadaş tavsiyesiyle aldıgım bu kitap düşündügümden çok farklı çıktı.Kitap iki hikayeden oluşuyor.Cemile ve Sultanmurat.iki hikayenin ortak yanı;ikiside savaş nedeniyle hayatı değişen insanları anlatıyor.ilk hikaye Cemile;kocası savaşa gidince boşluga düşen genç ve güzel bir kadının başka birine aşık olarak hayatına yeni bir yön vermesini anlatıyor.İkinci hikaye ise;savaşın başlamasıyla köyün bütün gençleri savaşa gidince tarlada çalışacak kimse kalmıyor.bu nedenle 14-15 yaşlarındaki erkek çocukları tarlada çalışmak için okula ara vermesini anlatıyor.

Hikayelerde olay karmaşası yok.Yazar genel olarak içinde bulundugu durumu,mekanı ve kişileri detayları ile anlatma çabasına girmiş.Çok fazla tasvir var.Hikayelerde belli bir son yok.Olayların en canalıcı yerinde hikayeyi bitirmiş.Bence bu Türk okuyucusunun sevecegi bir tarz degil.Eğer olaylardan çok kişi ve mekan özelliklerinin agır bastıgı bir kitap okumak isteseniz bu yönüyle kaliteli bir kitap.Yapılan tasvirler çok başarılı...Kitabın verdigi en önemli mesaj;savaşın insan hayatını tamamen degiştirdigi gerçeği...
Son olarak belirtmek istedigim yazarın dili hafif ve anlaşılır.Ve Kırgız kültürüne ait kelimeleri dipnotlarla açıklamasıyla çevirmende oldukça başarılı...


İçeriği


Çok güzel bir kız olan Cemile , asil ve soylu bir aileye gelin olur. Fakat bir süre sonra eşi ikinci dünya savaşına asker olarak gönderilir.Gençliğini ve gelinliğini yaşayamayan Cemile küçük kayını ve köye savaştan sakat olarak dönmüş olan Mehmet ile beraber cepheye erzak taşımaya başlar. Cephede bulundukları sırada Mehmet , sürekli Cemile’nin dikkatini çekmektedir.

Çünkü Cemile eşinde bulamadığı ilgi ve yakınlığı Mehmet’te bulmaktadır. Daha sonra ikisi arasında bir aşk başlamaktadır. Bir süre sonra eşi savaştan köye döner. Cemile ise bu durum karşısında Mehmet’le birlikte köyü terk eder.


Yazar Hakkında Bilgi

Cengiz Aytmatov 1928 yılında Kırgızistan’da doğmuştur. Moskova üniversitesi edebiyat bölümünü bitirmiştir.Beyaz Gemi , Elveda Gülsarı , Toprak Ana , İlk Öğrenim , Yüz Yüze önemli eserleridir. Ayrıca Bütün eserleri adındaki kitabında , Selvi Boylum Al Yazmalım , Deve Gözü , Oğulla Görüşme , Cemile ve Askerin Oğlu gibi bölümler bulunmaktadır.