1. BÖLÜM : Yönlendirici parçaları ve IOS komut satırı...

Cisko IOS
birçok cisco yönlendiricilerde ve yönlendirme kartları bulunan diger bazı cihazlarda
işletim sistemi kullanılmaktadır. Cisco IOS ( Interwork Operating System ) , Cisconun resmi kayıtlı işletim sisteminin ticari markasıdır.

YÖNLENDİRİCİ PARCALARI
cisco yönlendiricilerin bazı parçalarına burada değinmek daha sonra anlatılacak konuların anlaşılması açısından önemlidir.
Yönlendiricilerde çalıştırılan işletim sistemi IOS sadece yönlendirme işlemini yapmamaktadır. aynı zamanda yönlendiricide
mevcut olan hafıza , işlemci ve arayüzler gibi bazı donanım parçalarınıda yönetmektedir.

Cisco yönlendiricilerde AUX ( auxiliary ) port ve konsol port olmak üzere iki tane port bulunmaktadır.
Konsol portu yönlendiricinin lokalde yönetilmesi yani IOS da ve konfigürasyonlarda gereken değişikliklerin yapılabilmesi için kullanılmaktadır.
AUX portu ise modem aracılığıyla uzaktan yönlendiriciye ulaşmak için veya WAN bağlantısının yedeği olarak kullanılmaktadır.

Bütün cisco yçnlendiricilerde 4 çeşit hafıza vardır. BUnlar,
-RAM : Bazen DRAM ( dinamik Ram) olarakda anılan bu hafiza, çalıştırılan yönlendiricilerdeki mevcut konfigürasyonun ( runnin configuration ) tutuldugu hafızadır.

-ROM : Yönlendiricinin başlatılabilmesi için gerekli olan en temel ayarların bulunduğu küçük IOS imajını içermektedir. Tam versiyon
IOS un bulunamadığı durumlarda buradaki IOS u araştırdıgı hafızadır.

-FLASH : cisco IOSun tam versiyonun tutuldugu ve yönlendiricinin Başlatıldıgında ön görüldüğü şekliyle IOS u araştırdığı hafızadır.
-NVRAM ( non-volatile RAM ) : Yönlendiricinin her türlü konfigürasyonunun kaydedildiği ve yönlendirici başlatıldıgında öngörüldüğü şekliyle
konfigürasyon dosyasını araştırdığı hafızadır. Bu hafızada bulunan konfigürasyona Başlangıç konfigürasyonu ( startup-configuration ) denmektedir.
Ram haricindeki diger hafıza çeşitlerinde bulunan bilgiler kalıcıdır. Yönlendiricinin elektirik bağlantısı kesildiğinde RAM deki kayıtlar kaybolmaktadır.