[Linkleri Görebilmek için ÜYE Olmalısınız!Hemen ÜYE OL!]

[Linkleri Görebilmek için ÜYE Olmalısınız!Hemen ÜYE OL!]


SARIGÖZ


Perciformes Sparidae

Cantharus cantharus


Karagöze çok benzeyen sarıgöz veya skatros, Sparidae familyasından olup bilim adı Cantharus cantharus’tur. Daha ziyade Ege Denizi’nin balığı olup Marmara’da, Akdeniz’de ve az miktarda da Karadeniz’ de bulunur. Karagöz gibi kuvvetli bir çeneye ve öğütücü dişlere sahip olduğu için deniz kabuklarını kolayca parçalar ve yer. Karides, deniz solucanı ve küçük kabuklular başlıca yemlerdir. Sarıgözün gövdesi elips şeklinde olup yanlarından yassıdır.

Karagözün yanlarına inen çizgiler sarıgözde yoktur; bunun yerine sırtına paralel uzayan sarımsı parlak çizgiler vardır. İki yanındaki hareler koyu lacivert renktedir. Sırtı koyu gri, göğsü sarımtırak, kanı ise gri beyazdır.
Kalın pulları gövdesine iyice intibak etmiştir. Sarıgözlerin en irileri 2-3 kiloyu bulur. Ortalama büyüklükleri 20-25 cm.’dir. Sarıgözler de mercan ve karagöz için kullanılan zokalı veya çiftgöz iskandilli, çift köstekli ve ince dip sürütmesi takımıyla demir üstünde tekneden tutulur.

Mercan veya karagöze oranla daha az mücadele ettiği için daha kolay çekilir.
Ancak çok irileri yakalandığı zaman yol isteyebilir. Oltayı kullanmak suretiyle sandala yaklaştırılan balık kepçe yardımıyla içeri alınır. Mayıs ortasında taşlık kıyılara yaklaşan sarıgözler ekim ortasından sonra daha derin sulardaki taşlık, mağaralık diplere çekilirler.
Karidesi çok seven küçük sarıgözler zaman zaman mercan için atılmış oltaların yemlerine musallat olurlar.
Üreme mevsimi ilkbahar sonlarından yaz ortasına kadardır. Eti beyaz olduğu için tavası ve ızgarası lezzetli olur.