Bmp (bitmap)
En Temel Resim Formatı Bmp'dir. Aslında, Bmp'nin Birbirinden Farklı Bir Kaç Türü Var. özellikle Bir X-windows Kullanıcısı Ile Ms-windows Ya Da Os/2 Kullanıcısı Için Farklar Mevcut.
X-windows üzerindeki Bmp Formatı, Sadece 2 Rengi Desteklemekte. Ms-windows Ya Da Os/2 üzerindeki Bmp Formatının X-windows'daki Karşılığı Xpm'tir (pixmap). Ms-windows üzerinde Bmp 16 Ya Da Daha çok Renk Kaydedebileceğiniz, Herhangi Bir Sıkıştırma Yapmayan Oldukça Hızlı Bir Formattır. Bu Formatta Resmin Içindeki Renk Sayısı Değil, Resmin Büyüklüğu önemlidir.
16 Renk, 800x600 çözünürlüğünde Bir Bmp Dosyası, 800x600x1/2=240000 Byte Yer Kaplayacaktır (16 Renk Icin 4 Bit Gerekli =1/2byte). Resmin Içinde 1, 2 Ya Da 12 Renk Olması Hiç önemli Değil. 256 Renk Olarak Kaydedilen Bir Dosya Ise, 800x600x1=480000 Byte Yer Tutacaktır (256 Için 8 Bit=1 Byte Gerekli. 2^8=256).
Gıf (graphics ınterchange Format)
Bmp, çok Hızlı Bir Format Olmasına Karşın, Oldukça Fazla Yer Kapladığı Için Pek Tercih Edilmez. Elinizdeki Dosya 256 Renkten Fazlasını Içermiyorsa, Gıf Iyi Bir çözüm Olabilir.
Gıf, Compuserve'nin Geliştirdiği Bir Resim Formatıdır. Iyi Bir Sıkıştırma Algortiması Var (lwz) Ve Görüntüleme De Oldukça Hızlı Bir şekilde Gerçekleştiriliyor. 256 Renk Dışında (8 Bit) Herhangi önemli Bir Sorunu Yok. Bunun Yanında Gıf, Web Browserlar Ile Görüntülenen Resimler (inline Images) Için Standart Bir Resim Formatıdır.
Compuserve'in Gıf Formatında Kullandığı Lwz Algoritmasi (1987), 1985 Yılında Unisys şirketi Tarafından Patent Olarak Satın Alındığı Için 1993 Yılından Sonra Compuserve-unisys Arasında Bazı Problemler çıktı (compuserve, Lzw Algoritmasının Patentli Bir Algoritma Olduğunu Bilmiyormuş).
Compuserve, Gıf'in Yerini Alacak, 48 Bit True Color, Renk Kaybı Olmayan Yeni Bir Resim Formatı Oluşturdu (freeware). Bu Format, Png Olarak Adlandırılır. (patent Problemi Yüzünden, Compuserve'in üzerinde çalıştığı Ve Duyurmak üzere Olduğu Gıf24 (true Color 24bit Gıf Standardı) De Hiçbir Zaman Hayata Geçirilemedi).
Gıf Formatının Iki Farklı Versiyonu Var : 87a Ve 89a. 89a Versiyonu, Tek Bir Gıf Dosya Içinde Birden çok Gıf Formatlı Resim Yerleştirilmesine Ve Anime Edilmesine Olanak Tanır (animated Gif). Ayrıca, Gıf89a Versiyonu, "interlaced" (katmanlı) Görüntü Saklama özelliğine De Sahiptir. Bu, özellikle Internet üzerindeki Resimlerde Kullanılır. Böylece, Kullanıcı, Gıf Formatındaki Resmi, Her Seferinde 1 Katman Gelecek şekilde Ekranında Görür Ve Resmin Bütünü Hakkında, Tüm Resim Gelmese Bile, Fikri Olur.
Jpeg (joint Photographics Experts Group)
çok Renkle (256 Renkten Fazla) Uğraştığınız Zaman, Gıf Formatını Kullanmanız Mümkün Değil