Apandisit gebelikte en sık ameliyata neden olan hastalıktır. Ancak gebelikteki değişiklikler nedeniyle tanısı güçtür. Gebelikte apandisit görülme oranı 1/1500’dür. Gebe olsun olmasın tüm apandisit vakalarının % 70’i 35 yaşın altındadır.

Gebelikte apandisit vakalarının büyük bir çoğunluğu 3 ila 9 ay arasında görülür. Gebelikte apandisit belirtileri anne yapısındaki değişiklikler ve gebelik ayı ile ilgili farklılıklar gösterir. Gebelik sırasında apandisitin en belirgin göstergesi; karnın sağ kısmında hissedilen ağrıdır. Erken dönemde göbek etrafı ve midede hissedilen ağrı karnın sağ kısmına lokalize olur. Bu ağrının doğum ağrısı ile karıştırılması mümkündür.

Uygulanacak basit bir test, yol göstericidir.

Şayet karnınızın sağ tarafında ağrı varsa sırt üstü uzanın, ağrıyan bölgeyi tespit edin, sol tarafınıza dönün şayet ağrı yer değiştiriyor ve sola kayıyorsa büyük bir ihtimalle rahim veya yumurtalıkla ilgili bir problem vardır. Yer değiştirmiyorsa apandisit olabilir ve mutlaka bir doktorun yardımı ile gerçek tanıya varılması gerekir.

Bir başka belirti iştahsızlık, hafif bulantı ve kusmadır. Bu belirtilere normal gebelikte de rastlanabilir ama özellikle ağrı ile birlikte olması anlamlıdır. Apandisit tanısı konulunca tedavi cerrahidir. Gebeliğin devamı açısından zararı yoktur.

Kiraz çekirdeği, apandisite yol açıyor


Numune Hastanesi Genel Cerrahi Servisi uzmanı Opr. Dr. Cahit Yılmaz, çok sık antibiyotik kullanmanın apandisit riskini azalttığını söyledi. Yılmaz, “Alışılmış yerinin dışında bulunan apandisit iltihaplanması, belirtileri değerlendirmede ve hastalığın teşhisini koymada güçlükler doğurur” diye konuştu. Tıkanmanın birçok nedeni olduğunu belirten Yılmaz, “Bunlar arasında yoğun mukus tıkaçları, bağırsak solucanları, apandisitin çok uzun olması, duvarlarında hareketi zorlaştıran köşelerin bulunması ya da kiraz gibi meyvelerin takılı kalan çekirdekleri sayılabilir