Bit yapı olarak ve şekil olarak diğer hayvanlardan farklıdır. Çok küçük boyları var ve şekilleri farklıdır. Bitlerin bedenleri Altan ve üsten basık seklindedir. Bitlerde baş çok ufak fakat karın torbası çok büyüktür. Bitin vücudu üzerinde toplam 6 ayağı var. Bitlerin vücutları üzerinde kanatları yoktur. Fakat küçük kısa ve güçlü ayaklara sahiptirler. Bit hareket olarak hantal bir yapıya sahiptir. Bir konakçıdan diğerine geçmek ya konakçının eşyalarını kullanmakla olur yada aynı ortamı paylaşmakla olur. Bitler kuş, memeli hayvan ve insanların derileri üzerinde parazit olarak yaşarlar. Bitlerin ömürleri bir aydır. Bitlerin vücud yapılarını kısaca özetlemek gerekirse 2-3 mm boyunda, yassı vücutlu kanatsız böcekler dir. Ağız yapıları delici, emici yapıda dır. Kıllara tutunmak için ayak uçları çengel tırnaklı dır.
Bit Türleri:Baş biti, kıl biti, elbise biti, at biti, köpek biti en çok bilinen bit türleridir.
Eklembacaklılar şubesinin, böcekler sınıfının bir takımı dır. Bitlerde metamorfoz (biçim ve yapı değişmeleri) bulunmamaktadır. Yumurtadan çıkan yavrular, ergine benzer. Kanatları bulunmaz. Kuşlarda yaşayanlara ısıran bitler denilmektedir. Her kuş türüne musallat olan bir iki bit türü bulunur. Memelilerde a***** olarak yaşayanlar; insanlar, maymunlar, toynaklı memeliler (at, koyun, sığır gibi), kemiriciler (tavşanlar, fareler gibi), etçil memelilerden bazıları (köpek, kurt, morslar gibi) üzerinde yaşarlar. İnsanlar üzerinde yaşayan bitler üç çeşit dir.
Bitler kopan deri parçaları, deriden salgılanan yağ ve bazen kan ile beslenirler. Bit’in yumurtası sirke adını alır ve bit’in tükrüğünden salgılanan yapışkan bir madde ile saça yapışır. Özel ilaçlı şampuanlar ve ince taraklar olmadan saçtan kopartılamaz. Bitler ortalama bir hafta yaşarlar.
Baş biti: 2-3 mm boyunda olup, insanların başında yaşarlar. Dişisi halk arasında sirke denilen yumurtalarını özellikle ense ve kulak arkası saç kıllarının diplerine kitin kılıfı ile tek tek yapıştırmaktadır. Yavrular 2-3 haftada erginliğe erişirler. Fazla yaygın bir türdür.Çocuklara okullardan bulaşabilmektedir.
Kıl biti: Baş dışında, vücudun sakal, göğüs gibi diğer kıllı yerlerinde barınmaktadır. Kıl diplerine gömülü olarak görülür. Fazla kaşınmaya neden olur. 1-1,5 mm uzunluktadır.
Elbise biti: Vücudun tüysüz ya da az tüylü yerlerinde yaşadığından vücut biti de denilmektedir. 3-4 mm boyundadır. Yumurtalarını çamaşırların kıvrımlı yerlerine yapıştırırlar. Tifüs hastalığını yaydığından çok tehlikeli bir a*****tır. Tifüs mikrobu bitin barsağında çoğalıp dışkısı ile insana bulaşmaktadır.