Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Gül başkanlığında dün 7 saat 40 dakika süren kritik bir toplantı yaptı.Terörizmle mücadelenin birinci gündem maddesi olduğu toplantıda Ermenistan’la imzalanan protokol de konuşuldu

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), dün yaptığı uzun toplantıda, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla 34 teröristin önceki gün Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaparak teslim olmaları ile açılım sürecinde gelinen yeni aşamayı değerlendirdi. Ancak toplantıdan yayımlanan MGK bildirisinde, Kuzey Irak’taki terör kamplarına yönelik operasyonların süreceği vurgusu yapılırken, demokratik açılım ile PKK’lıların gelerek teslim olmaları konusuna yer verilmemesi dikkat çekti.
MGK’nın ekim ayı toplantısı, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapıldı. Toplantı, yaklaşık 7 saat 40 dakika sürdü. Sınırdan gelen teröristler nedeniyle gözlerin çevrildiği dünkü MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiride, demokratik açılım konusunda bir ifade yer almadı. Bildiride, Kuzey Irak’ta askeri operasyon düzenlenmesine izin veren Meclis iznine gönderme yapılarak, terör örgütünün Irak’ın kuzeyindeki kamplarına yönelik operasyonların süreceği mesajı verildi. Bildirinin terörle mücadeleyle ilgili birinci maddesinde, şu ifade yer aldı:

‘Mücadelede kararlıyız’
“Ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişlmeler çok yönlü olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, Irak’ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidinin ve saldırıların bertaraf edilmesini amaçlayan 6 Ekim 2009 tarihli TBMM kararının terörizmle mücadelenin önemli bir unsurunu teşkil ettiği belirtilerek, mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır.”
Bildiride, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerle Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ sorunu arasında bağ kuruldu. Böylece, Ermenistan’a, sınırın açılmasını da öngören protokollerin yaşama geçirilmesi için Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi gerektiği mesajı verildi. Bildiride, şöyle denildi:
“Güney Kafkasya’daki gelişmeler ve bu gelişmelerin bölgesel ve küresel ölçekte yaratabileceği sonuçlar değerlendirilmiştir. Bu çerçevede 10 Ekim 2009 tarihinde ülkemiz ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller ışığında geleceğe yönelik perspektifler ile başta Yukarı Karabağ olmak üzere Güney Kafkasya’daki ihtilafların çözümüne yönelik çabalar ve süreç ele alınmıştır. Bu sürecin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümüne de yardımcı olacağı bir daha teyit edilmiştir. Ülkemizin bölgesel barış, istikrar, işbirliği ve güvenin tesisi konusundaki çalışmaları bundan böyle de aktif bir şekilde devam ettireceği dile getirilmiştir.”
Bildiride, Afganistan’daki Türk askerlerinin Kabil’de komutayı alacağı kasım ayından sonra da terörle mücadele bölgesi, uyuşturucu ve mayın aramada görev yapmayacağı özenle dile getirildi. Toplantıdan sonra Başbakan Erdoğan ise kurul üyesi bakanlarla bir araya geldi.