ABD'ye göre El Kaide'nin parası bitmiş ancak bu onları durdurmuyor, etkinlikleri giderek artıyor.
ABD Hazine Bakanlığı, El Kaide örgütünün maddi açıdan zor durumda olduğunu ancak Taliban'ın tam tersine gittikçe güçlendiğini açıkladı.

Hazine Bakanlığı'nın teröristlerin finansmanıyla ilgili biriminin başkan yardımcısı David Cohen, ABD'nin bu tür örgütlere para akışını engelleme çabaları sayesinde El Kaide'nin nüfuzunun azaldığını söyledi.

El Kaide liderlerinin yakın tarihlerde, para sıkıntısının örgüte eleman bulma ve yetiştirme çalışmalarına zarar verdiği konusunda uyardığını belirten Cohen, "Bizim değerlendirmemize göre El Kaide son birkaç senenin en zayıf finansal durumuyla karşı karşıya ve bunun sonucunda örgütün nüfuzu azalıyor." dedi.

Ancak örgüte 'yardım etmeye hazır, istekli ve gücü yeten' birçok bağışçı bulunduğunun altını çizen David Cohen, vaziyetin süratle tersine döndürülebileceği konusunda uyardı.

Bu arada, tüm çabalara rağmen Afganistan'daki Taliban örgütünün finansal açıdan daha iyi durumda olduğu kaydeden ABD'li yetkili, örgütün mali kaynaklarının çokluğunun para girişine engel olmayı zorlaştırdığını ifade etti.

Afganistan'da git gide artan uyuşturucu ticaretinin de Taliban'a yaradığı belirtilirken, örgütün kendini finanse edebilmek için yasadışı faaliyetlere girmeye eğilim gösterdiği not edildi.

Cohen son olarak, Lübnan'daki Hizbullah örgütünün, kaçak müzik ve bilgisayar yazılım kopyalarını çoğaltma ve satma işine girdiğini ve aynı zamanda sigara kaçakçılığı yaptığını iddia etti